Nytt styre i Trelleborg kan snart klubbas

Publicerad:

Fyra av de åtta partier som kom in i kommunfullmäktige efter valet den 11 september har kommit överens om att gå samman för att styra Trelleborg. Formellt beslut om vem som ska bli ordförande för fullmäktige fattas av kommunfullmäktige den 24 oktober.

Det är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som på tisdagen presenterade sitt samarbete. Tillsammans har partierna 32 av totalt 61 mandat i fullmäktige, vilket ger de fyra partierna majoritet.

Vad händer nu?

Den 24 oktober sammanträder nya kommunfullmäktige för första gången. Då röstar ledamöterna från alla partier om vilka personer som ska sitta i kommunfullmäktiges presidium, det vill säga vem som ska ha ordförande- och vice ordförandeposterna.

Senast vid kommunfullmäktiges sista möte för i år, den 19 december, måste fullmäktige besluta vem som ska sitta i kommunstyrelsen samt kommunens övriga nämnder och bolagsstyrelser, samt vem som ska bli ordförande för dessa.

Mandatperioden startar den 1 januari 2023 och därefter kommer nya kommunstyrelsen och de övriga nämnderna att ha sina första sammanträden.

Valresultatet i Trelleborgs kommun.