Nyinvigning av Trelleborgs Hamn en milstolpe för framtidens kuststad

Publicerad:

Efter att under flera år ha varit en bygg- och anläggningsplats är Trelleborgs nya hamn färdig. Fyra nya färjelägen varav en 500 meter lång godskaj står klara, och nyinvigningen sker den 5 april.

– Hamnens nyinvigning och flytt är startskottet för den förändringsresa Trelleborg står inför, där hamnen och staden utvecklas sida vid sida, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande.

Fyra nya färjelägen varav en 500 meter lång godskaj invigs i Trelleborgs Hamn den 5 april. Foto: Trelleborgs Hamn AB.

Trelleborgs Hamn är Skandinaviens största RoRo-hamn och hanterar en betydande del av Sveriges RoRo-volymer, dvs gods som kommer på hjul.

Hamnens flytt ger plats för Sjöstaden

Efterfrågan på godstransporter förväntas enligt Trafikverket öka med drygt 50 procent mellan 2017 och 2040.  Investeringen och utbyggnaden gör det möjligt för Trelleborgs Hamn att möta framtida volymökningar av gods.

– Hamnen och staden växelverkar. Hamnens expansion var ett krav från rederierna, för att hamnen ska kunna ta emot nästa generations längre RoRo-fartyg, s k Green Ships. Samtidigt har kommunens inriktning varit att staden ska möta havet. Nu kan vi lämna plats för framtidens bostäder när den befintliga hamnen flyttar österut, säger Jan Isaksson, styrelseordförande i Trelleborgs Hamn.

När hamnen flyttar ska Sjöstaden, med 5000 nya bostäder, börja växa fram. Ännu dröjer det några år innan hamnens flytt kan förverkligas fullt ut. För att truckcenter och uppställningsplatser ska kunna flyttas från den befintliga hamnen, krävs att det nya Business Center Trelleborg är tillgängligt med en östlig hamninfart på plats.

Trelleborg regional kärna

Trelleborgs Hamn har en mångårig erfarenhet av att utveckla och kombinera godstransporter med lastbil, järnväg och sjöfart, det vill säga intermodala transporter. Hamnen är en av Sveriges fem corehamnar, och ingår i flera av EU utpekade TEN-T-nätverk inom Europa.

Såsom viktig godsnod och port till södra Sverige, är Trelleborg specifikt utpekat som regional kärna. Hamnens utbyggnad, fler kustnära bostäder och en växande befolkning är nyckeln för fortsatt utveckling.

– Genom att förverkliga planerna i Kuststad 2025, stärker vi Trelleborg som regional kärna. Vår ambition är att Trelleborg ska bli ett allt attraktivare val på den regionala bostadsmarknaden, och att fler företag ska välja att etablera sig i Trelleborg, säger Ann Kajson Carlqvist.

Läs mer om Trelleborgs Hamn och Kuststad 2025

Om hamninvigningen

Den 5 april nyinvigs Trelleborgs hamn, med besök av bl a infrastrukturminister Tomas Eneroth. Representanter från statliga myndigheter, corehamnar samt näringsliv kopplat till sjöfart och logistik, finns på gästlistan.

Trelleborgs Hamn och Trelleborgs kommun genomför evenemanget i samverkan med Malmö. Syftet är att tydligare lyfta fram behoven av statliga infrastrukturinvesteringar för hållbara godstransporter.

I samband med den nationella transportplanen som är under utarbetande, avser Trelleborgs Hamn att söka ett nationellt uppdrag för att i bred samverkan utveckla och sprida kunskap kring intermodala godstransporter (landsväg/järnväg/sjöfart) samt överflyttning av godstransporter på landsväg till järnväg och sjöfart. Uppdraget ska utföras i samverkan med transporterande, exporterande och importerande företag, andra hamnar, universitet och högskola.