Nyckelpigedammen barnens val vid festlig invigning i Skegrie

Publicerad:

Soligt väder, glada barn, blommande ängsmarker, bandklippning, tal och smaskig lunch från kommunens prisbelönta food truck. Fredagsförmiddagen bjöd på både festligheter och högtidligheter när dagvattendammen söder om Skegrie fick namnet Nyckelpigedammen – efter omröstning bland barnen på Slättens förskola.

Bandet klipptes av tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter, flankerad av Sofie Bard och Martin Wahlström från Kretslopp och vatten. Till förskolebarnens jubel förklarades Nyckelpigedammen invigd.

Fotograf: Pauli Korhonen

Strax före lunch på fredagen klipptes bandet som markerade att den tidigare anonyma dagvattendammen i Skegrie nu heter något. Namnet har röstats fram av barnen på avdelningarna Grodan och Fjärilen på Slättens förskola i Skegrie.

En av alla små krumelurer som kan siktas i området, nyckelpigan, blev barnens namnval.

Tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter höll tal och tackade alla närvarande barn och pedagoger som de senaste veckorna gjort flera utflykter till dammen där de fått lära sig mer om alla de växter och djur som trivs i eller omkring vattnet. Till jubel, applåder och en fin sång om nyckelpigor klippte han bandet som markerade dammen namngiven.

– Det här är verkligen ett fint exempel på samarbete mellan två förvaltningar i kommunen, säger Fredrik Schlyter, ordförande i tekniska servicenämnden. Men framförallt tycker jag att det är barnen som ska lyftas. Det är ju de som gjort det stora jobbet genom att ta fram namnförslag, rösta och engagera sig tillsammans med sina pedagoger. Så den här dagen tillägnar vi barnen helt och hållet.

Pedagogiskt samarbete med förskolan

Martin Wahlström och Sofie Bard på Kretslopp och vatten i Trelleborgs kommun har tillsammans ansvarat för projektet.

– Eftersom dammen inte hade något namn tyckte vi att det vore trevligt om barnen i förskolan kunde få ge dammen åtminstone ett inofficiellt namn, säger Martin Wahlström. Vi kontaktade rektor och pedagoger som tyckte det var en trevlig idé och ett sätt för barnen att få lära sig mer både om vattenrening, kretslopp, miljö och djur och natur.

Dammen anlades 2018, ägs av Trelleborgs kommun, och är skapad för att ta emot och rena dagvattnet från stora delar av Skegrie innan det rinner vidare via Albäcksån och ut i Östersjön. Dagvatten är den tekniska benämningen för det regnvatten och smältvatten som kommer från hustak, gator och andra hårda ytor.

Den tidigare helt anonyma dagvattendammen har nu fått både skylt som berättar om djurlivet och tre fina nyckelpigor i gräset som barnen fick måla svarta prickar på.

Fotograf: Pauli Korhonen

Nya bänkar för ett ännu bättre utflyktsmål

Lagom till invigningen hade kommunens stadsmiljöavdelning dessutom placerat ut fyra permanenta bänkar och ett antal papperskorgar längs promenadstigen på dammens norra sida.

– Sedan dammen kom till har den blivit ett omtyckt mål för promenader och utflykter för bland annat familjer och hundägare i Skegrie, säger Sofie Bard. På det här sättet hoppas vi kunna vara med och skapa mervärde och en ännu bättre plats för byborna och för barnen. Med bänkarna och papperskorgarna som är på plats nu blir Nyckelpigedammen en fin plats för en picknick.

Sedan Nyckelpigedammen skapades har den lockat både växter och djur. Bland annat kan man få se såväl sothöns som trollsländor och olika grodarter – och kanske också en eller annan nyckelpiga.

Prisad foodtruck och present till alla barn

Just tre nyckelpigor i sten var på plats vid den informationsskylt om dammens flora, fauna och kretsloppsfunktion som satts upp på morgonen. Efter bandklippning och tal var det dags för lunch. Den serverades från kommunens foodtruck som förresten blev nationellt prisbelönad i måndags.

Med utsikt över nyckelpigedammen har kommunens stadsmiljöavdelning monterat fyra fasta bänkar.

Fotograf: Pauli Korhonen

Festligheterna avslutades med att förskolebarnen fick måla varsin svart prick på nyckelpigornas täckvingar. Sen blev det utdelning av gympapåsar till alla barn, med hemlig present från kommunen.

Kommunen prisades för foodtrucken