Kommunen prisades för foodtrucken

Publicerad:

När det i måndags var prisutdelning i tävlingen Arla Guldko var Trelleborgs kommun nominerad i två av fem kategorier. Och det gav utdelning – foodtrucken blev utsedd till Årets guldstjärna.

– Det är riktigt kul, och välförtjänt, att Trelleborg uppmärksammas i skolmats-Sverige. Måltidspedagogik, mat och lärande är ständigt aktuella frågor i en skolkommun att räkna med. Vi har jobbat målmedvetet i flera år och vi har många duktiga kockar och biträden som arbetar med och för barn och elever i skolköken i alla våra rektorsområden, säger verksamhetschef Stina Salmonsson.

Foodtrucken vann pris i kategorin Årets guldstjärna.

Fotograf: Lars-Philip Lindborg

Kommunen var med och tävlade om utmärkelserna Årets frukostlyft och Årets guldstjärna, där det alltså blev vinst. Totalt finns det fem kategorier i Arlas tävling Guldko:

  • Bästa matglädjeförskola 
  • Bästa matglädjeskola 
  • Bästa seniormatglädje 
  • Årets frukostlyft 
  • Årets guldstjärna 

Av alla som skickat in ett bidrag utsåg jurygrupperna tidigare i år tre finalister i varje kategori. Under måndagen samlades finalisterna i Stockholm för prisutdelning. Trelleborgs kommun fanns på plats med måltidspersonal – och foodtrucken.

– Foodtrucken är uppskattad av alla våra verksamheter, från förskola till gymnasium. Många elever säger att maten smakar bättre utomhus. Med vårt mobila kök kan vi erbjuda annorlunda måltidsupplevelser, säger Torbjörn Larsson, kökschef för Söderslättsgymnasiet.

Han och Christian Karmestam, kock på Sjöviksskolan, är eldsjälarna som ständigt jobbar för att utveckla menyer och hur det rullande restaurangköket kan användas. Foodtrucken köptes in under pandemin som ett sätt att kunna servera mat utomhus och minska trängseln i matsalarna. Den är också en viktig pusselbit i kommunens arbete med ökad beredskap och totalförsvaret.

I den andra kategorin där Trelleborgs kommun tävlade, Årets frukostlyft, är det en satsning på Väståkraskolan som står i centrum. Under ledning av kökschefen Lars-Philip Lindborg har man utvecklat en uppskattad frukostservering med fokus på svinnsmarthet och upplevelse.

– Vi får en helt annan relation med eleverna tack vare frukosten. Atmosfären är trygg och lugn, och flera av eleverna sitter här och pluggar på morgonen. Att kunna erbjuda frukost stärker hela skolan, säger Lars-Philip Lindborg.

Juryns motivering för foodtrucken:

I dagens samhälle är matbranschen en given plats för kreativitet. Inte bara kring själva maten och råvarorna utan också hur måltiden presenteras. Med tydligt fokus på gästens upplevelse och en öppenhet för nya möjligheter visar vinnaren av Årets Guldstjärna 2023 hur skolmaten gått från att vara bespisning till en sann matupplevelse. En matupplevelse i ständig utveckling som bryter mönster och öppnar upp en ny matvärld inom offentliga måltider.

Vinnarna korade i Arla Guldko (Arlas webbplats)