Ny utställning om Trelleborgen öppnar i vikingamuseet

Publicerad:

Den 1 juli öppnar en ny utställning i vikingamuseet vid världens enda återuppbyggda vikingaborg, Trelleborgen. Följ den mytomspunna völvan i en berättelse om platsens historia och arkeologi, sedd genom årstidernas växlingar.

– Att få sätta nytt ljus på Trelleborgen har verkligen varit ett drömprojekt för oss. Borgen är en så viktig del av Trelleborgs historia, men även en självklar del i den moderna stadsbilden. Borgen förtjänar att tillgängliggöras för allmänheten på ett uppdaterat och fängslande sätt, säger Ola Lundin, museichef.

– Inom forskningen har Trelleborgen blivit lite av ett mysterium. Det är ännu ingen som kunnat ge oss ett säkert svar på vem som byggde borgen, eller varför. Det gav oss ett utmärkt tillfälle att utforska de här frågorna på nya och kreativa sätt. Vi har anlitat konsthantverkare från hela Europa, ofta med ena foten i reenactment-rörelsen. De har återskapat ett antal föremål från vikingatiden som vi kopplat till borgen och dess närområde. Att se Bösarpssvärdet som det såg ut när det brukades ger oss hisnande nya perspektiv på borgens historia, säger Linda Olofsson, intendent och projektledare.

Den nya utställningen är en omslutande upplevelse som för besökaren in i en förtrollad värld.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Utställningen visar även arkeologiska fynd som hittats på platsen. De flesta kommer från den boplats som låg på platsen innan borgen byggdes. Den var sannolikt en viktig ankringsplats för handel och kontakter över Östersjön under vendel- och vikingatid. I fyndmaterialet finns bland annat slavisk keramik, en karneolpärla från mellanöstern. Dessutom visas en käke från en av invånarna på Söderslätt, som undersöks i ett fascinerande DNA-projekt.

Annika Börjesson, konstintendent vid Trelleborgs Museer, har formgivit och producerat utställningen. Genom ett flertal konstnärliga samarbeten, i kombination med audiovisuella produktioner och fantasifulla byggnationer har hon tagit fram en omslutande upplevelse som för besökaren in i en förtrollad värld.

Borgen vid havet invigs den 1 juli klockan 17.00-20.00 och är öppen för allmänheten.

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en så kallad trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn si…