Många beslut togs på årets sista kommunfullmäktige

Publicerad:

På måndagen samlades kommunfullmäktige för sista gången 2022. Bland annat togs formellt beslut om vem som blir kommunalråd och oppositionsråd, samt om de förtroendevaldas arvodesnivåer.

Val av kommunalråd och oppositionsråd blev enligt valberedningens förslag, vilket innebär att följande personer är valda:

  • Kommunalråd: Ann Kajson Carlqvist, Mathias Andersson, Erik Lundström och Henrik Silfverstolpe.
  • Oppositionsråd: Lennart Höckert och Axel Bengtsson.

Arvodesnivåer för 2023 fastställda

Kommunfullmäktige beslutade också om vilka arvodesnivåer som ska gälla för de förtroendevalda under 2023. Nivån på arvodena för 2024 är ännu inte beslutade. Arvodesberedningen fick i uppdrag av fullmäktige, utifrån ett tilläggsyrkande, att i oktober 2023 återkomma med förslag på procentsatser i arvodesbestämmelserna.

Enligt beslutet ska de förtroendevaldas arvoden under 2023 utgå från riksdagens grundarvode för 2022 vilket motsvarar 71 500 kronor.

Fördjupad översiktsplan på återremiss

Ett dokument som pekar ut den strategiska riktningen för kommunens utveckling fanns på dagordningen för antagande av fullmäktige. Det handlar om en fördjupad översiktsplan som innehåller grova riktlinjer för hur Trelleborgs stad ska växa fram till 2035. Den fördjupade översiktsplanen antogs dock inte, utan skickades på återremiss.

Däremot antog fullmäktige ett tematiskt tillägg till den befintliga översiktsplanen för hela kommunen, ett tillägg som handlar om strategier för att hantera stigande havsnivåer och översvämningar. Det togs också beslut om att kommunen ska ta fram en skyfallsplan, med strategier för hur man ska arbeta förebyggande för att hantera skyfallsproblematiken.

Medborgarförslag om förbättrad sikt

Tidigare i år lämnades ett medborgarförslag in som passerade det antal röster som krävs för att gå vidare till politisk beredning. I förslaget önskas en säkrare övergång vid väg 511 (kustvägen vid Stavstensudde). Fullmäktige gav tekniska servicenämnden i uppdrag att genomföra regelbunden rensning av snår för att förbättra sikten vid den aktuella platsen.

Ändrade taxor från årsskiftet

I samband med årsskiftet sker i vanlig ordning översyn och eventuell justering av diverse taxor och avgifter. Fullmäktige beslutade i en rad sådana ärenden, bland annat gällande 2023 års VA-taxa, avfallstaxa och bygglovstaxa.

Mer information

Ta del av sammanträdet i efterhand via webb-tv

Ta del av dagordning och beslutsunderlag