Lärarna är med och formar nya högstadiet i Skegrie

Publicerad:

Förra veckan togs första spadtaget för den nya delen av Skegrie skola, som ska rymma ett högstadium. Men verksamheten har redan varit igång i ett och ett halvt år – och lärarna som sökte sig hit för att vara med och bygga ut skolan längtar efter att få flytta in i de nya lokalerna.

Byggprojektet började redan i höstas med rivningen av den tidigare idrottshallen och en byggnad som bland annat fungerat som förskola och fritidslokal. Det har skapat plats för den nya skolbyggnaden och en utökning av skolgården, som också anpassas för barn i årskurserna F-9.

De gamla byggnaderna har rivits och nu pågår bygget av den nya delen.

Fotograf: Fanny Nyberg

Allt ska vara klart inför läsåret 2025-2026. 

Möjlighet att påverka

– Det är absolut en målbild, dagen som vi får flytta in i den nya delen. Samtidigt ligger det långt fram i tiden för våra elever, säger Ludvig Langéen, högstadielärare som undervisar i NO och teknik. 

Han har varit med från starten, när Skegrie skola först utökades med årskurs sju hösten 2023. Han berättar att det var just möjligheten att få vara med och forma ett helt nytt högstadium som lockade honom att söka tjänsten. 

– Det är spännande att vara med på den resan, och få möjlighet att påverka hur det ska utformas och fungera. Ett mindre samhälle som Skegrie är extra intressant att verka i då skolan har en central roll i byn, säger Ludvig Langéen. 

Även kollegan Anna Sonesson, som började på skolan vårterminen 2023 och undervisar i spanska och franska, tilltalas av skolans storlek och läge. 

– Jag sökte mig till en mindre skola för att jag gillar det lilla, och den överblick och möjlighet att bygga nära relationer till eleverna som det ger, säger hon. 

På infoskärmen i entrén finns bilder från bygget.

Fotograf: Fanny Nyberg

Skegrie skola är den första av de befintliga F-6-skolorna i Trelleborgs kommun som utökas för att fullt ut kunna arbeta i ett 1-16-årsperspektiv, i linje med organisationsutvecklingen som påbörjades 2020.

Smidigare övergångar

Tanken är att barn och elever ska kunna ha hela sin skolgång inom samma rektorsområde, med smidigare stadieövergångar och en pedagogisk röd tråd från förskolan till nionde klass. 

– På många skolor pratar man om att det är allas elever, fast på stora enheter blir det inte alltid så i praktiken. Men i vårt arbetslag på högstadiet är det verkligen sant. Alla känner ansvar, säger Ludvig Langéen. 

Anna Sonesson fyller i: 

– Eleverna vet att vi lärare pratar med varandra. Det skapar en känsla av trygghet och kontinuitet. 

Anna Malmquist, rektor i rektorsområde Skegrie, ser fram emot när den nya skoldelen står klar och Skegrie skola är fullt utbyggd som en F-9-enhet. Då kan 1-16-årsperspektivet utvecklas vidare tillsammans med förskolorna i området. 

– Det ger skolledning, elevhälsa och pedagoger möjlighet att följa eleven kontinuerligt, för bästa möjliga förutsättningar för elevens bästa, säger Anna Malmquist. 

Efter utbyggnaden kommer Skegrie skola ha plats för 600 elever. 

På kommunens Facebook-sida kan du se ett filmklipp från den 14 februari när första spadtaget togs.