Lång ärendelista på årets sista möte med fullmäktige

Publicerad:

När kommunfullmäktige sammanträder för årets sista möte på måndag den 19 december har ledamöterna många ärenden att ta ställning till. Bland annat ska det tas formellt beslut om vem som blir kommunalråd och oppositionsråd.

Kommunfullmäktige föreslås att anta två olika dokument som pekar ut den strategiska riktningen för kommunens utveckling.

Det handlar dels om en fördjupad översiktsplan som innehåller grova riktlinjer för hur Trelleborgs stad ska växa fram till 2035, dels om ett tematiskt tillägg till den befintliga översiktsplanen för hela kommunen. Tillägget handlar om strategier för att hantera stigande havsnivåer och översvämningar.

Fullmäktige föreslås också besluta att kommunen ska ta fram en skyfallsplan, med strategier för hur man ska arbeta förebyggande för att hantera skyfallsproblematiken.

Ändrade taxor från årsskiftet

På dagordningen finns också flera ärenden om justerade taxor och avgifter som föreslås gälla från och med 2023.

Bland annat ska VA-taxa och bygglovstaxa justeras. Avfallstaxan föreslås vara oförändrad.

Val av kommunalråd och oppositionsråd

Under sammanträdet ska ledamöterna även fatta det formella beslutet om vilka personer som ska ha uppdragen som kommunalråd samt oppositionsråd under den kommande mandatperioden. Valberedningen föreslår att Ann Kajson Carlqvist, Mathias Andersson, Erik Lundström och Henrik Silfverstolpe väljs som kommunalråd. Som oppositionsråd föreslås Lennart Höckert och Axel Bengtsson.

Kommunfullmäktige ska även besluta om de förtroendevaldas arvodesnivåer under mandatperioden.