Kriminalvårdsanläggningen kan ge fler jobb

Publicerad:

Den kommande kriminalvårdsanläggningen i Trelleborgs kommun kan ge ytterligare arbetstillfällen utöver de drygt 400 tjänster som Kriminalvården tidigare bedömt kan behövas. Istället kan 570 nya jobb skapas. Detta för att myndigheten växer i hela landet, med ett stort behov av platser bland annat i den södra regionen.

Behovet av fler platser inom Kriminalvården är stort i hela landet. Detta innebär att myndigheten arbetar för att utöka antalet möjliga platser både på befintliga och planerade anstalter.

För den kommande anläggningen i Trelleborg innebär platsbehovet att antalet möjliga platser kan öka från tidigare planerade 450 platser (350 fängelseplatser och 100 häktesplatser) till uppemot 720 platser.

– Redan från start har det varit viktigt för oss att det ska finnas utrymme för flexibilitet i den här anläggningen, ifall vi skulle behöva öka antalet platser, säger Anna Lilja, chef för Kriminalvårdens region syd.

Utformning och säkerhet ändras inte

Anstaltens utformning följer fastlagd plan. Enligt Kriminalvårdens bedömning innebär ett utökat antal platser ingen skillnad för säkerheten på eller kring anläggningen som fortsatt kommer att vara en så kallad klass 2-anstalt.

– Det här är en förändring som inte kommer att märkas utanför anstalten, men på insidan behöver vi anpassa lokalerna för helheten i vårt uppdrag, till såväl antalet intagna som innehållet i vår verksamhet, och för att våra medarbetare ska få en bra arbetsmiljö, säger Anna Lilja.

170 fler jobb än tidigare beräknat

Med fler platser för intagna bedömer Kriminalvården att ett stort antal nya arbetstillfällen skapas. Medarbetare kommer att behöva tillsättas inom flera yrkeskategorier och innefattar tjänster som kriminalvårdare, lärare, sjukvårdspersonal, kökspersonal, administratörer och produktionsledare.

– Kriminalvården är en både stabil och långsiktig arbetsgivare, och när en ny anstalt etableras så innebär det ett stort antal jobb inom flera olika yrkeskategorier. När anstalten i Trelleborg nu får fler platser, så innebär det också att antalet arbetstillfällen ökar till ungefär 570, säger Anna Lilja.

– Vi konstaterar och tar fasta på möjligheten till nya arbetstillfällen i kommunen och kommer även fortsatt att följa samt ha dialog med Kriminalvården, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Läs mer

Frågor och svar om den planerade kriminalvårdsanläggningen

Ny anstalt i Trelleborg (Kriminalvården)