Kommunfullmäktige utsåg ny arvodesberedning

Publicerad:

På måndagskvällen utsåg Trelleborgs kommunfullmäktige en ny arvodesberedning. Samtidigt upphävdes det tidigare beslutet om bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda, vilket innebär att den nya arvodesberedningen nu ska ta fram ett nytt förslag. Det förslaget ska presenteras i samband med fullmäktiges nästa sammanträde den 27 februari.

Den 19 december fattade kommunfullmäktige beslut i ärendet Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda, ett beslut som nu upphävdes i sin helhet. Den nya arvodesberedningen som utsågs på måndagen fick samtidigt uppdraget att presentera ett nytt förslag nästa gång fullmäktige samlas, det vill säga den 27 februari.

Arvodesberedningen består av åtta ledamöter och åtta ersättare. Samtliga partier med mandat i kommunfullmäktige finns representerade i arvodesberedningen. Sven Lindkvist (S) är ordförande, Helmuth Petersén (SD) är vice ordförande.

Fördjupad översiktsplan antogs

Fullmäktige beslutade att anta den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg stad. Dokumentet innehåller målbilder och förslag för utvecklingen av Trelleborgs stad fram till 2035 när det gäller bland annat infrastruktur, grönstruktur samt utveckling av skolor och förskolor.

En översiktsplan är ett strategiskt viktigt planeringsdokument som ska ange inriktningen för långsiktiga utveckling av den fysiska miljön. Trelleborgs kommun omfattas av två översiktsplaner, en för orterna och landsbygden och en för staden.

Samtidigt som den fördjupade översiktsplanen för staden antogs beslutade kommunfullmäktige att den befintliga översiktsplanen för orter och landsbygd som gäller fram till 2028 ska aktualitetsprövas. I det arbetet ska man särskilt titta på utökat behov av mark för verksamheter och idrottsändamål inom hela kommunens geografiska område.

Mer information om kommunens översiktsplaner

Kompetensfond

Fullmäktige beslutade att upprätta en kompetensfond för att årligen avsätta medel för relevanta utvecklings- och forskningsprojekt.

Tillkomsten av fonden kommer ske tillsammans med Lunds universitet, och syftet är att genom kontinuerlig och systematisk samverkan långsiktigt stärka kompetensförsörjning, livslångt lärande och innovationskraft för den geografiska platsen Trelleborgs kommun.

I syftet ingår att stimulera samverkan mellan högre utbildning och forskning å ena sidan och lokalt näringsliv å den andra. Kompetensfonden är det organ som fördelar pengar efter ansökan. För 2023 avsätter Trelleborgs kommun en miljon kronor.

Avtal om färdtjänst förlängs

Kommunfullmäktige beslutade att i nuläget inte teckna avtal med Skånetrafiken om färdtjänst. I stället ska det befintliga avtalet med Vellinge taxi förlängas med ytterligare två år. Fullmäktige beslutade samtidigt att ge kommunstyrelsen i uppdrag att under hösten 2023 på nytt ta upp frågan om Skånetrafiken som lämplig operatör för kommunens färdtjänst.

Mer information

Se hela sammanträdet i efterhand

Ta del av dagordningen inklusive handlingar