Kommuner får ansvar för brottsförebyggande arbete

Publicerad:

Från och med den 1 juli får kommuner enligt lag ansvar för brottsförebyggande arbete. Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun, välkomnar den nya lagen och tycker att kommunen står väl rustad för ansvaret.

Från och med den 1 juli får kommuner ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete. Trelleborgs kommun är redo för den nya lagen, säger säkerhetschef Malin Ekblad.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Vi har haft brottsförebyggande arbete i vår organisation sedan tidigare då det varit en prioriterad fråga för Trelleborgs kommun. Vi ser positivt på att det nu blir lag på att alla kommuner får ansvar att jobba brottsförebyggande, säger Malin Ekblad.

Ligger långt framme

Hon konstaterar att kommunen har det mesta på plats utifrån vad som kommit fram i lagförslaget. Inför att lagen träder i kraft den 1 juli har Länsstyrelsen gjort besök i flera kommuner för avstämningar.

– Det vi kan konstatera utifrån våra möten är att vi ligger långt framme och uppfyller de flesta SKA-kraven. Det vi behöver göra är att lyfta arbetet ytterligare en nivå och formulera ännu tydligare åtgärder till den lägesbild som tas fram.

Arbetet utgår från Tryggare Trelleborg

Vidare framgår att kommunen ska ansvara för samordningen av de brottsförebyggande frågorna inom sitt geografiska område.

– Detta sker redan i dag inom ramen för vår samverkan i Tryggare Trelleborg. Det är vår metodik för det brottsförebyggande arbetet i kommunen. Här delar vi bland annat lägesbild varje vecka i EST (effektiv samordning för trygghet), säger Malin Ekblad.

Samverkan med polisen

Fram till lagändringen har ansvaret för brottsförebyggande arbete enbart legat på polisen.

– Vi har ett väl utvecklat samarbete med polisen. Bland annat har vi nyligen tecknat en ny samverkansöverenskommelse.

Det brottsförebyggande arbetet ska tydligt förankras med politiken och regelbundna rapporter ska lämnas.

– Redan i dag informerar jag kvartalsvis kommunstyrelsen om vårt arbete i Tryggare Trelleborg, säger Malin Ekblad.

Vill ha hjälp av kommuninvånare

Hon uppmuntrar även kommuninvånarna att vara delaktiga och bidra till det brottsförebyggande arbetet.

– Använd gärna vårt verktyg Rapportera otrygga platser! Här har alla fortsatt en jätteviktig roll genom att rapportera. Det är viktigt för oss att få kommuninvånarnas perspektiv.

Mer information

Tryggare Trelleborg

Rapportera otrygga platser