Kommunen deltar i pilotprojekt för minskat matsvinn

Publicerad:

Hur kan kommunen samverka med lokala matproducenter för att uppnå ökad hållbarhet och minskat svinn? Det undersöktes i projektet Goda lokala livsmedelssamarbeten där Trelleborgs kommun deltagit. Nu arbetar kockar inom skolan och vård och omsorg vidare med egen osttillverkning och svinnlådor.

Under projektet har representanter från kommunen fått tips på hur man kan jobba tillsammans med det lokala näringslivet. En del av utmaningen ligger i att man behöver jobba med lagen om offentlig upphandling på ett nytt sätt.

Cecilia Nilsson arbetar som kock i rektorsområde Serresjö-Östra och är en av de som deltar i pilotprojektet.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Vi ville vara med för att få tips på hur vi kan bli ännu bättre på att ta tillvara resterna, som en naturlig del av vardagen. Vi har en tydlig målsättning om att skolmaten ska bidra till ökad hållbarhet, säger Ann-Charlotte Karlsson, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen.

Goda exempel och checklistor 

Hållbar utveckling Skåne, som drev projektet, har tagit fram en guide med goda exempel, för andra som vill jobbar på liknande sätt. Det finns också checklistor till stöd för upphandling av lokal mat, för både kommuner och producenter. 

– För att få in lokal mat på menyn så behöver hela livsmedelskedjan bli mer mogen. Producenter, förädlare, distribuenter, köken som köper in och offentliga upphandlare behöver förstå varandra. Att samla rätt kompentenser och föra dialog är nyckeln till framgång, säger Marja Boström, som varit projektledare.

Jobbar vidare i två spår

För Trelleborgs kommuns fortsätter arbetet nu i köken på skolor och särskilda boenden. Kommunen är nämligen med i testbädden, ett pilotprojekt som pågår till och med hösten 2024. 

– Vi jobbar med två spår, dels handlar det om att vi ska kunna ta emot svinnlådor från näringslivet, dels om osttillverkning av restflöden. Våra kockar ska bland annat göra näringstäta desserter till hyresgästerna på särskilt boende, berättar Ann-Charlotte Karlsson. 

Under projektet ska kockarna experimentera fram recept som sedan kan spridas till alla kommunala kök och fungera som inspiration för fler idéer.

Överblivna grönsaker kan till exempel användas i bröd och bullar.

Fotograf: Trelleborgs kommun