Klartecken att bygga kriminalvårdsanstalt i Trelleborg

Publicerad:

Detaljplanen för den planerade kriminalvårdsanstalten i Trelleborg har nu vunnit laga kraft. Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd och avslår därmed de överklaganden som inkommit. Därmed kan arbetet inför bygget av anstalten påbörjas.

Kriminalvårdsanläggningen planeras att ligga i östra delen av Trelleborg.

I juni 2020 skrevs en avsiktsförklaring mellan Trelleborgs kommun och Kriminalvården om uppförandet av en ny anstalt med placering i anslutning till östra industriområdet. Detaljplanen överklagades till mark-och miljödomstolen som efter domstolsprocess avslog överklagandena. Nya överklaganden inkom till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, som nu beslutat att inte ge prövningstillstånd och därmed avslår överklagandena.

– Kriminalvården välkomnar beslutet. Det innebär att vi nu kan komma vidare i processen att bygga en ny anstalt i Trelleborg. Kriminalvården är i stort behov av fler platser på både anstalter och häkten, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg på Kriminalvården.

Platsen vald efter krav och behov

– Vi är glada för beskedet. Det är en viktig etablering för Trelleborg som medför många nya arbetstillfällen, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Platsen är vald utifrån både kommunens och Kriminalvårdens krav och behov. Idag äger Trelleborgs kommun marken men säljer den till den fastighetsägare som på Kriminalvårdens uppdrag ska bygga den nya anstalten. Försäljningen kommer att föregås av markanvisning. I den ingår krav från kommunen på genomförande, tidsangivelser för uppförande, pris, med mera.

Det är Kriminalvården som, genom fastighetsägaren, ansvarar för uppförandet av själva byggnaden. Kommunen står för anläggandet av kringliggande infrastruktur som gator, belysning, planteringar med mera.

– Kriminalvårdsanstalten ligger inom det område där det planerade Business Center Trelleborg ska skapas. Det är viktigt att se området som en helhet som ska vara både logistiskt tillgängligt och estetiskt tilltalande, säger Mårten Olsson, tillväxtchef i Trelleborgs kommun.

Mål att anstalten är klar 2027

När detaljplanen nu vunnit laga kraft ska en arkeologisk slutundersökning göras på platsen, för dokumentation och borttagning av tidigare fornfynd. Detta påbörjas troligtvis våren 2023 och upphandlas av Länsstyrelsen. Efter sommaren påbörjas arbete med gator och vägar och kriminalvården räknar med att påbörja byggandet av den nya anstalten våren 2024. Målsättningen är att den nya anstalten ska vara klar 2027.

– Att bygga nya anstalter är en långsiktig insats och aktuella orter för nya anstalter är Trelleborg, Kalmar, Norrköping och Värnamo, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg på Kriminalvården.

Mer information om kriminalvårdsanstalten finns här:

Ny anstalt i Trelleborg (kriminalvarden.se)

Etablering av kriminalvårdsanläggning i Trelleborg (trelleborg.se)