Johan Kock – en viktig aktör i Trelleborgs industrialisering

Publicerad:

Runt förra sekelskiftet pågick febril urbanisering i Sverige. Trelleborg hängde med i den industriella utvecklingen, mycket tack vare entreprenören Johan Kock. Berättelsen om hans liv och gärningar är ett komplement till senaste avsnittet av SVT-serien Historien om Sverige.

Porträtt av grosshandlare Johan Kock från Trelleborg.

Fotograf: Digitalt museum / Trelleborgs museum

Ingrid Wall, ordförande i föreningen Gamla Trelleborg, skriver en bok om Johan Kock. Hon berättar såhär om den legendariske trelleborgaren: 

Trelleborgs Allehanda onsdagen den 2 maj 1945: Rubriken i tjocka versaler skriker ut budskapet över sex spalter - Adolf Hitler är död. Nyheten illustreras av en bild på den tyske rikskanslern. 

Lite längre ner på samma sida finns en artikel med en liknande rubrik och bild – Johan Kock är död. Kanske är det talande att bilden på Kock är större.  Johan Kock var (och är än idag) en mycket betydelsefull person i Trelleborg. 

Han föds 1866, i en tid då Trelleborg sjuder av aktivitet. Året innan hade det så efterlängtade beslutet fattats – Trelleborg skulle återfå de stadsrättigheter som så försmädligt stulits från trelleborgarna 1619. Överallt rådde en förväntan på den nya tiden. Hamnen hade just anlagts och den nya tidens färdmedel, järnvägen, skulle snart förbinda det sydliga Trelleborg med resten av landet.  

Industrialiseringen av Sverige förändrade livet i grunden för många människor. Allt fler flyttade från landsbygden in till städerna och arbetarklassen växte. Johan Kock kom att ge mat på bordet åt många familjer genom bland annat Gummifabriken, Bryggeriet, Snickeribolaget, Glasbruket och färgfabriken. 

Det är svårt att få grepp om Johan Kock. Han beskrivs som en ensamvarg med stora visioner, svår att komma in på livet. En del skrattade åt hans planer på att bygga en storflygplats utanför Trelleborg och att importera bilar från Amerika. Med få vänner och med företagen som sitt stora intresse, dog Johan Kock barnlös. Han och hustrun Greta valde att skänka sin förmögenhet till staden de älskade, Trelleborg. 

Testamentet gör gott, varje dag. Vi tänker inte på det, men många av oss upplever dagligen effekterna av makarna Kocks generositet. Utan Kockska stiftelsernas anslag hade staden varit betydligt fattigare på offentlig konst och många föreningar hade haft svårt att bedriva sin verksamhet. Vidare bidrar stiftelserna till att utsatta barn och äldre får stöd och hjälp och runt om i Skåne bedrivs forskning kring folksjukdomar som artros och Alzheimer, bekostade av makarna Kocks arv.  

Ute i världen ger Johan Kocks entreprenörsanda arbete åt människor världen över – nästan åttio år efter hans död.

Kockska stiftelserna planerar att ge ut en bok om Greta och Johan Kock; historian, nutid och framtid under 2024.

Ingrid Wall håller på att skriva en bok om Johan Kock.

Fotograf: Holmbergs talare