Information om kommunens beredskap

Publicerad:

Kriget i Ukraina och ett förändrat säkerhetsläge i Europa aktualiserar frågan om beredskap. Trelleborgs kommun har en god beredskap för eventuella händelser som kan påverka samhällsviktiga funktioner i kommunen.

Trelleborgs kommun bedriver ett löpande arbete med att utveckla och stärka sin krisberedskap. Att arbeta med cybersäkerhet är ett exempel.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det är alltid viktigt att vi håller oss uppdaterade och har en god beredskap. Kommunens uppdrag är att upprätthålla den kommunala verksamheten och därför planerar vi och skapar beredskap för att hantera olika störningar som kan uppstå, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Löpande arbete pågår

Trelleborgs kommun bedriver ett löpande arbete med att utveckla och stärka sin krisberedskap. Just nu pågår ett arbete med att planera och förbereda för olika scenarier som eventuellt kan uppstå. Ett sådant exempel rör cybersäkerhet. I slutet av förra året drabbades till exempel Kalix kommun av en IT-attack som orsakade stora problem i verksamheten.

– Cyberhotet finns över oss alla och därför är det viktigt att vi ständigt arbetar med informationssäkerhet och identifierade risker i våra system.

Analysera och ha en plan B

– Vi behöver hela tiden säkerställa att vi kan upprätthålla kommunal verksamhet under kriser och höjd beredskap och vi arbetar sedan tidigare med kontinuitetsanalyser, det vill säga att hjälpa verksamheter att identifiera kritiska beroenden och se till att vi har en plan B om något händer, säger Malin Ekblad.

Din egen beredskap

Det är också viktigt att du som kommuninvånare har en beredskap för eventuella händelser som kan få stor påverkan på vårt samhälle. Du hittar samlad information om informations- och trygghetspunkter, skyddsrum, VMA och råd och tips inför en krissituation på vår webbplats.

Krisberedskap -hur Trelleborgs kommun jobbar och hur du själv kan förbereda dig