Högt söktryck på fotbolls- och padelprofilerna

Publicerad:

Även i år ökar antalet elever som vill gå på Pilevallskolans fotbollsprofil. Inför kommande läsår är det 63 sökande till utbildningens 25 platser. Främst kommer eleverna från Trelleborg, Vellinge, Svedala – men det finns även någon sökande från Malmö och Skurup. Även padelprofilen på Väståkraskolan har fått betydligt fler sökande i år.

Läsåret 2023-2024 blir fjärde året för fotbollsutbildningen på Pileallskolan. Varje år har antalet sökande ökat och i år är alltså inget undantag.

– Man märker att fler och fler känner till att utbildningen finns. I år har till exempel antalet sökande från Vellinge kommun ökat markant. De är nästan lika många som från Trelleborgs kommun, säger biträdande rektor Alex Nikolaidis.

När det gäller Trelleborgseleverna kommer de sökande från alla delar av kommunen.

Även antalet flickor som söker utbildningen har ökat för varje år.

Pilevallskolans fotbollsprofil erbjuder talangfulla högstadieungdomar möjligheten att utvecklas som idrottare med en seriös satsning på skolan.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jag tror att ryktet om utbildningen sprids mycket tack vare våra äldre elever. De som redan går här är ju ambassadörer för fotbollsprofilen, säger Alex Nikolaidis.

En annan framgångsfaktor är att tränaren Martin Biärsjös besökt alla fotbollsföreningar i vårt närområde, såväl inom kommunen som utanför, för att informera om utbildningen.

Populärt även med padel

För padelutbildningen på Väståkraskolan blir läsåret 2023-2024 andra året man tar in elever. Skolan har gått från nio sökande i fjor till 32 i år. Totalt kommer 24 elever att erbjudas plats.

Padelprofilen gör det möjligt att utvecklas som idrottare i kombination med en seriös satsning på skolan.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

En trolig förklaring till den stora ökningen är det padelprojekt som nuvarande sjätteklassare arbetat i under två års tid.

Uttagning till idrottsprofilerna

Under november har det varit provträningar för de sökande till både fotbollsprofilen och padelprofilen.

Nu väntar slututtagning för båda utbildningarna. Antagningsbesked kommer att skickas ut inom ett par veckor. 

Grundskolans idrottsutbildningar

Båda utbildningarna är öppna för elever i årskurs 7-9.

Fotbollsprofilen är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och TFF. Eleverna får, utöver ordinarie undervisning, tre träningspass i veckan i samarbete med tränare från Trelleborgs FF. Träningen omfattar teknik, anfalls- och försvarsspel samt träningslära, etik och moral, kost och skadeförebyggande moment.

Pilevallskolans fotbollsprofil

Padelutbildningen är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och padelklubben L9 Padel Court i Anderslöv. Utöver ordinarie undervisning får eleverna tre träningspass i veckan i samarbete med instruktörer från L9 Padelcourt. Träningen omfattar teknik, anfalls- och försvarsspel samt träningslära, etik och moral, kost och skadeförebyggande moment.

Väståkraskolans padelprofil