Hela landsbygden vinner när rösterna till En miljon idéer är räknade

Publicerad:

Med Södra Åby i spetsen står hela landsbygden som vinnare när röstningen om medborgarbudgeten En miljon idéer avslutades i söndags. En miljon idéer genomförs under 2022 i Trelleborgs kommuns södra landsbygdsområde. Förslaget för Södra Åby kallas för ett ”Aktivitetscentrum i hjärtat av Söderslätt” och var det förslag som fick flest röster i årets omgång.

Landsbygden med Södra Åby i spetsen är årets vinnare och får ta del av medborgarbudgeten En miljon idéer.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Nya kriterier för året

Inför årets omgång genomfördes en del förändringar i kriterierna för medborgarbudgeten. Anledningen till förändringarna var synpunkter som kommit in under de tidigare omgångarna 2020 och 2021. Ett av de nya kriterierna är att orter som inte fått ta del medborgarbudgeten förut ska ha förtur i år. Ett andra är att fördelningen av budgeten förändras för att gynna fler mindre förslag.

– Det har faktiskt blivit just som vi önskade, säger Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen. Det känns fantastiskt kul att vi kommer att kunna genomföra förslag på så många olika orter.

Åtta förslag på landsbygden är hittills vinnarna och kommer att genomföras inom ramen för årets medborgarbudget En miljon idéer. Punkterna på kartan visar platserna för förslagen.

Flest röster för förslag i byar

Flest röster fick Södra Åbys aktivitetscentrum. Därefter kom Fjärdingslöv/Gylle med förslag på en lekplats vid fotbollsplanen. Som trea i röstningen kom Klagstorp, med ett förslag på äventyrslekplats på Grönan.

Även i Stora Beddinge och i Lilla Jordberga kommer förslag om lekplatser att kunna genomföras. Förslagen fick något färre röster, men i dessa orter har det inte genomförts några förslag inom En miljon idéer förut.

Övriga förslag som fått tillräckligt många röster för att kunna genomföras är en multiarena på Klagstorps skola, anläggning av trallar för bättre promenader vid gamla grusgropen i Smygehamn och ett motionsspår i Beddingestrand.

– Vi hoppas och tror att det blir fler förslag än dessa som kommer att genomföras, men vi behöver skapa oss en tydligare bild över de förväntade kostnaderna för respektive projekt, innan vi lovar mer, berättar Erik Lundström.

Liksom under tidigare år, kommer några av förslagen att kunna genomföras relativt snart, medan andra blir klara först under 2023.

Listan med förslag som ska genomföras:

  • Södra Åby – Aktivitetscentrum i hjärtat av Söderslätt / Södra Åby
  • Fjärdingslöv och Gylle – Lekplats/mötesplats vid Fjärdingslöv Gylle fotbollsplan
  • Klagstorp – Äventyrslekplats på Grönan, Klagstorp
  • Stora Beddinge – Lekplats
  • Lilla Jordberga – Projekt Lekplats
  • Klagstorp – Multiarena på Klagstorps skola
  • Smygehamn – Trallvänlig promenad fd grusgrop i Smygehamn
  • Beddingestrand – Motionsspår Beddingestrand

Föreningarnas förslag

Förslagen från föreningarna har i år behandlats separat, då de fick en egen föreningsbudget på en miljon kronor. Samtliga inlämnade förslag kommer att få ta del av föreningsbudgeten, varför alla förslagen också kommer att kunna genomföras.

Föreningsförslag 2022

En miljon idéer