Hållbarhetsrapport för 2023

Publicerad:

Sedan 2018 tar Trelleborgs kommun fram en årlig hållbarhetsrapport. Rapporten för 2023 antogs av Kommunfullmäktige i februari i år. Rapporten sammanställer åtgärder, insatser och projekt som bidrar till en hållbar utveckling inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I 2023 års Hållbarhetsrapport beskrivs nuläget för kommunens pågående hållbarhetsarbete där statistik och annan fakta presenteras. Utmaningar pekas ut och prioriteringar föreslås inför kommande budget. Rapporten ska främst ses som ett viktigt verktyg för beslutsfattarna i budgetprocessen.

– När du läser hållbarhetsrapporten blir det uppenbart hur mycket som pågår inom kommunkoncernen. Från satsningar på vätgas och andra åtgärder för att minska vårt klimatavtryck till projekt för inkludering och delaktighet, arbete inom barnrättsområdet och anläggande av våtmarker och blommande gräsmarker för att främja biologisk mångfald, säger Mirja Ullvig, enhetschef för hållbar utveckling i Trelleborgs kommun.

Projekt lyfts i rapporten

Bland de aktuella projekten som pågår i kommunen och som lyfts fram i rapporten ser vi till exempel:

  • Hållbarhetsdagen hölls 21 september där alla var välkomna att delta på föreläsningar och aktiviteter som syftade till att informera, inspirera och sprida kunskap om hållbar utveckling
  • Trelleborgs kommun har fått tillstånd av Mark- och miljödomstolen att bygga en vall på 1 150 meter längs Västra Sjöstaden.
  • En förstudie har genomförts om hur Sjöstaden ska kunna byggas så att det blir klimatpositivt, alltså att stadsdelen binder mer koldioxid än den släpper ut.

Inte bara en sammanställning

– Hållbarhetsrapporten är inte bara en sammanställning av prestationer – den är ett avtryck av vår vilja att förändra och anpassa oss för att möta framtidens utmaningar. Varje positiv trend är ett steg närmare ett hållbart samhälle, säger Mirja Ullvig.

Hållbarhetspolicy med fyra mål

I Hållbarhetspolicyn från 2017 framgår fyra målsättningar med kommunens hållbarhetsarbete: Omvärlden ska in! Alla ska med! Genomtänkt resurshushållning! och Bästa livskvalitet!

Dessa utgör stommen i hållbarhetsrapporten och kopplingar till Agenda 2030 lyfts fram. Rapporten zoomar även ut och innehåller särskilda prioriteringar framåt samt korta utvärderingar av tidigare års prioriteringar.

Hållbarhetsrapporter och policys