Fullmäktiges sista sammanträde före sommaren

Publicerad:

När kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen fattades bland annat en rad beslut som rör utvecklingen av Trelleborgs kommun. Mötet var det sista före sommaren.

Ett övergripande förslag för hur framtida Sjöstaden (delar av nuvarande hamnområdet) ska utvecklas godkändes. Planprogrammet sätter ramar för den fysiska strukturen som ska utvecklas under lång tid. Bland annat handlar det om huvudsakliga stråk och kopplingar, allmänna platser och bebyggelsestruktur.

Dessutom klubbade fullmäktige beslutet att kommunen ska utveckla en del av Sjöstaden tillsammans med Skanska Sverige AB och OBOS.

Ytterligare ett beslut som rör stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025 är att kommunen ska teckna markanvisningsavtal med företaget Polar Structure som ska utveckla Business center Trelleborg.

Ändrade avgifter

VA-taxan kommer att höjas på grund av fortsatt ökade kostnader till följd av omvärldsläget och inflationen. Brukningsavgifterna höjs med 13 procent, lika för fast och rörlig del. Den nya taxan gäller från och med den 1 juli eller så snart kommunfullmäktiges beslut har vunnit laga kraft.

Sedan tidigare är det beslutat att Trelleborg ska få två cykelgator, där cykling kommer att vara det prioriterade färdsättet. På måndagens möte fastställde fullmäktige felparkeringsavgiften på framtida cykelgator till 800 kronor.

Delårsrapporten behandlades

Delårsrapporten, det ekonomiska resultatet för kommunen till och med den 30 april, redovisades för ledamöterna. En allmänt negativ utveckling av ekonomin gör att Trelleborgs kommun står inför ekonomiska utmaningar, och helårsprognosen pekar mot underskott.

I slutet av maj publicerades en nyhet om delårsrapporten på trelleborg.se.

Ekonomiska satsningar

Dessutom beslutade ledamöterna om två ekonomiska satsningar:

  • Kommunens bidrag till kvinnojouren och brottsofferjouren för 2023 ska höjas från 1 krona/invånare till 2,25 kronor/invånare. Vidare får kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att undersöka om det finns möjlighet att ingå en överenskommelse om ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan de två organisationerna och kommunen.
  • Trelleborgs kommun ska tillsammans med PGA of Sweden även i år stå värd för landets största juniortävling i golf. Tävlingen bidrar till övergripande evenemangsutveckling samt en ökad turismekonomisk omsättning. Fullmäktige avsätter maximalt en miljon kronor som ska användas till juniortävlingen, evenemangsstöd till amatör-EM för damer samt marknadsföring av golfdestinationen sydkusten.

Se sammanträdet i efterhand via webb-tv

Ta del av kallelse, handlingar och protokoll i mötesportalen