Kommunen redovisar underskott i delårsrapport

Publicerad:

En allmänt negativ utveckling av ekonomin gör att Trelleborgs kommun nu står inför ekonomiska utmaningar. I dag presenterades den första delårsrapporten för 2023 för kommunstyrelsen. Helårsprognosen pekar mot underskott.

Delårsrapporten bygger på nämndernas resultat till och med den 30 april. Helårsprognosen pekar mot 61 miljoner kronor i underskott, 50 miljoner kronor exklusive taxekollektivet. Nämnder med underskott tar fram handlingsplaner för att nå en budget i balans.

– Alla kommuner har en ansträngd ekonomisk situation. De första prognoserna vi gjorde för Trelleborg pekade mot ett underskott på 80 miljoner kronor. Nu ser det lite bättre ut och vi fortsätter ett aktivt arbete med kommunens ekonomi och att se över åtgärder, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist som i sammanhanget är nöjd med att ha en resultatutjämningsreserv att ta till.

Tidigare års positiva resultat har gjort att Trelleborgs kommun fyra år i rad avsatt medel till resultatutjämningsreserven (RUR). Det är ett sätt att, i goda tider, avsätta en del av överskottet som sedan kan användas för att täcka eventuella underskott till följd av konjunkturförsämring.