Fritidsbankens frame runner hjälper Carolines satsning

Caroline Persson är trelleborgaren som drömmer om att delta i paralympics. Hon är med i hockeylandslaget, men där är chanserna att kvala in små. Tack vare en gåva från Kockska stiftelserna till Fritidsbanken lever dock drömmen – fast i en sommarsport.

kvinna springer med frame runner
Caroline Persson tränar gärna på Östervångstadion.

Alla kommuninvånare ska ges förutsättning till en meningsfull fritid. Det är en viktig utgångspunkt för kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborg. I samband med den årliga parasportdagen i juni hände flera saker som utgör milstolpar när det gäller barn och vuxna med funktionsvariation:

  • Kommunen undertecknade ett samarbetsavtal med FIFH Malmö.
  • Ett runda bord-samtal med berörda verksamheter i kommunen, representanter för lokala föreningslivet, Riksidrottsförbundet, Paraportförbundet och riksdagsledamot Emma Ahlström Köster ägde rum.
  • Kockska stiftelserna skänkte en frame runner till Fritidsbanken.

För Caroline Persson har frame runnern redan gjort skillnad. Hon hade testat springa med en frame runner ett tiotal gånger när hon fick veta att hon kunde låna en hos Fritidsbanken.

– Jag fastnade direkt för det. Det är en sådan stor frihet att kunna springa även om man, som jag, har problem med fötterna och balansen. När min tränare sa att jag kunde ha chans att komma med i paralympics i den här sporten visste jag att jag ville fortsätta.

Dröm sedan länge

Drömmen om paralympics har Caroline haft länge. Hon började spela parahockey för tio år sedan och tränar alltså nu även frame running som en kompletterande sommarsport. Caroline är med i parahockeyns landslag, men berättar att Sveriges chanser att kvala in till paralympics är små.

– I en individuell sport är det bara min egen prestation som styr, säger Caroline som nu tränar med frame runnern flera gånger i veckan utöver ett schemalagt tillfälle i Heleneholms IF.

Hon är glad att Fritidsbanken finns som en resurs, även inom parasporten.

– Jag brinner för paraidrott, och försöker prata om det så mycket jag kan så att fler ska hitta hit. Jag vet ju hur mycket det har betytt för mitt mående, både fysiskt och psykiskt. Det är så viktigt att få uppleva att man är en del av ett sammanhang och ha andra att identifiera sig med, säger Caroline.

Som ett bibliotek

Fritidsbanken funkar som ett bibliotek, med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna sport- och friluftsutrustning och allt är kostnadsfritt. Fritidsbanken finns på ett flertal orter i Sverige. I Trelleborg drivs verksamheten av kommunen och finns på Föreningarnas hus.

– Det är fint att se att Fritidsbanken och bidraget från Kockska stiftelserna gör skillnad. Vi följer Caroline och hoppas att fler kan inspireras till en aktiv och meningsfull fritid, säger Martin Wedin Hansson, chef för avdelningen för värdskap, föreningssamverkan och idrott.

Samarbetsavtalet mellan kommunen och FIFH Malmö som skrevs under i juni är det första i sitt slag. Det skapar möjlighet för kommunen att stötta lokala föreningar i parasportfrågor. Det skulle bland annat kunna handla om utbildning, aktiviteter och målgruppsfrämjande åtgärder.

FIFH Malmö är en av Europas största parasportföreningar med ett stort antal sporter och motionsgrupper.

Mer information