Framtiden säkrad för Skyttsgården

Publicerad:

Efter många turer är en ny detaljplan för Skyttsgården i Trelleborg nu antagen. Det innebär att fastighetsägaren kan gå vidare och förverkliga sina nya planer för den anrika byggnaden som tidigare rymt bland annat lasarett och museum. Detta sedan detaljplanen antogs i Samhällsbyggnadsnämnden i förra veckan. Detaljplanen säkerställer samtidigt de höga kulturmiljövärden som finns för fastigheten.

Efter en lång detaljplaneprocess kan den anrika Skyttsgården i Trelleborg snart fyllas med nya verksamheter. På bilden syns Per Jönsson, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, flankerad av Karin Gallardo, tillförordnad planchef och Lina Jönsson, planarkitekt, framför den gamla lasarettsbyggnaden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Lång process med detaljplanen

När Trelleborgs kommun 2020 sålde Skyttsgården startade den nya fastighetsägaren en detaljplaneprocess för att ändra användningsområdet för husen. Bland annat fanns det redan tidigt tankar om att hysa både vårdinrättning och skola, men också om att erbjuda plats för andra verksamheter, samt bostäder.

Processen med detaljplanen har dock mötts av utmaningar gällande buller från både hamnen, industrier och trafik. Detaljplanen har därför varit föremål (ställts ut) för granskning fyra gånger innan den kunde antas. Processen har medfört att det nu finns säkerställda skyddsåtgärder och nytt miljötillstånd, som gör att riktvärden för trafik- och verksamhetsbuller kan hållas.

När svårigheterna var lösta hade Länsstyrelsen inga kvarstående synpunkter och detaljplanen kunde antas.

– Det är skönt att vi äntligen blivit klara och kommit till en lösning som både fastighetsägare och Trelleborgs kommun är nöjda med, säger Per Jönsson, ordförande i Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsnämnd. En anrik fastighet fylls med nya verksamheter och väcks till liv.

Vad händer nu?

Fastighetsägaren Företagshus gläds åt att ha flera möjligheter för fastighetens framtid och är tacksam för den hjälp kommunen har gett. Ännu finns inte riktningen för framtiden helt utstakad.

– Det är ett spännande projekt med ett brett perspektiv och många möjligheter, säger Ulrika Andersson på Företagshus. Verksamheter som kommer på plats i fastigheten kan bli tongivande för hela området, som vårdinrättningar eller en skola. Vi ser gärna en verksamhet som passar det gamla huset.

Kommunens planarkitekt instämmer

– Vi ser positivt på att byggnaderna används till lämpliga ändamål och att det åter skapas liv i området, säger Lina Jönsson, planarkitekt på Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Bakgrund

Den anrika byggnaden Skyttsgården byggdes ursprungligen som Trelleborgs lasarett år 1893, vilket den förblev fram till 1934 då det nya sjukhuset på Hedvägen stod färdigt. Huset blev sedan kulturhus och fick då namnet Skyttsgården. Under den perioden hystes bibliotek, musikskola, skolkökslokal, sömnadsslöjd och från 1987 huserade Trelleborgs museum i lokalerna. Museet flyttade 2009 till det före detta tingshuset på Stortorget i Trelleborg. Under en period kring 2015 användes Skyttsgården som flyktingförläggning och har sedan dess stått tom.

Namnet på fastigheten är Skarpskytten 3. Skarpskyttar var för länge sedan skickliga skyttar som hade sin övningsplats där Skarpskyttegatan går idag, från Skyttsgården och norrut förbi Östergården och Gertrudsgården.

Detaljplanen

Detaljplan 276 för Skarpskytten 3 ”Skyttsgården”