Fortsatt hög grad av trygghet i Trelleborgs kommun

Publicerad:

Marginellt sämre än förra året – men fortfarande det näst bästa resultatet sedan 2012. Det visar årets trygghetsmätning som genomförs i samarbete mellan Polisen och Trelleborgs kommun.

Resultatet i polisens årliga trygghetsmätning är här. I år fick Trelleborgs kommun sitt näst bästa resultat sedan 2012.

Fotograf: Mathilda Zakrisson

Årets trygghetsmätning visar ett totalindex på 1,59 för Trelleborgs kommun, att jämföra med fjorårets 1,49.

Kommentarer

Så här kommenteras resultatet:

– Det är såklart glädjande att se att några siffror blivit bättre, men vi har fortfarande invånare som upplever problem med skadegörelse, trafik och buskörning. Dessa problem måste vi fortsätta att arbeta med, säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad.

– Vi har länge arbetat för att Trelleborgs kommun ska vara en trygg plats att leva och bo i. Denna undersökning visar att vi, trots en liten försämring, har ett systematiskt sätt att arbeta på bland annat genom vår samverkansöverenskommelse med polisen, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist.

– Trelleborgs kommun visar ett gott resultat och trots en viss ökning av det totala indexet är värdet fortfarande lägre än åren dessförinnan. Resultatet tyder på god samverkan mellan kommun, polis och andra aktörer. Det brottsförebyggande arbetet kommer att fortsätta och gemensamt utvecklas framöver, säger lokalpolisområdeschef Frida Lovén.

Fyra mätområden

I trygghetsmätningen är Trelleborgs kommun indelad i fyra mätområden: Anderslöv, Skegrie, Smygehamn och Trelleborg tätort.

  • I delområde Anderslöv har det skett en förbättring (1,78) av helheten, jämfört med fjolårets mätning (1,84).
  • I delområde Skegrie har det skett en förbättring (1,46) av helheten jämfört med fjolårets mätning (1,54).
  • I delområde Smygehamn har det skett en marginell försämring (0,73) av helheten jämfört med fjolårets mätning (0,70).
  • I delområde Trelleborg tätort har det skett en marginell försämring (1,76) av helheten jämfört med fjolårets mätning (1,73).

Skadegörelse och trafiksäkerhet

Det finns både ljusglimtar och utvecklingsområden i resultatet.

– Till exempel upplever invånare i Skegrie fortfarande problem med skadegörelse. För våra kommunala fastigheter har vi rutiner för felanmälan och att det därefter vidtas åtgärder. Det är också viktigt att privata fastighetsägare kontinuerligt arbetar med att vidta åtgärder vid skadegörelse. Vi kan också se att trafiken är ett fortsatt problem i kommunen.

Kristoffer Tonning, avdelningschef för kommunens stadsmiljöavdelning, konstaterar att kommuninvånare då och då hör av sig angående trafiksäkerheten.

– Vi utreder då platsen utifrån synpunkten och åtgärdar utifrån resultatet av utredningen. Det kan bli hastighetsdämpande i form av väggupp eller liknande, men det kan också vara att be Polisen göra hastighetskontroller. Vi arbetar med vägar som innefattas i kommunens väghållningsansvar. Det är därför viktigt att man kontaktar rätt väghållare, vilket även kan vara Trafikverket på statlig väg och vägförening eller privata ägare till enskild väg.

Trygghetsskapande åtgärder

Andra trygghetsskapande faktorer handlar om buskage och belysning.

– Vi gör just nu en översyn av buskage. I det arbetet ingår bland annat att se över buskage i korsningspunkter utifrån dålig sikt och växtlighet längs gång- och cykelvägar utifrån trygghet. Vi kommer också att genomföra ett armaturbyte för kommunens gatu- och parkbelysning och gå över till LED vilket ger en vitare ljusbild. Det arbetet påbörjas i början av 2024, säger Kristoffer Tonning.

Malin Ekblad ser flera positiva signaler i undersökningen:

– Det som verkligen är glädjande att se är att de som svarat på undersökningen inte är oroliga att utsättas för brott och att man känner sig trygg ute i det offentliga rummet. Här spelar trygghetsvärdarna en viktig roll, framför allt när vi nu går mot mörkare tider. De är ute sen kväll och natt, tillgängliga för våra invånare och väldigt uppskattade!

Gemensam grund i Tryggare Trelleborg

Utöver samverkansöverenskommelsen med polisen arbetar kommunen sedan länge strategiskt och strukturerat med Tryggare Trelleborg.

– Det är ett kommunövergripande arbete där vi har flera arbetsgrupper som vidtar åtgärder inom det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Här fortsätter vi oavbrutet med vårt arbete – gemensamt över förvaltningsgränser och tillsammans med identifierade aktörer inom kommunens geografiska område, säger Malin Ekblad.

Mer information om Tryggare Trelleborg