Försök inte lura mig

Publicerad:

Den 21 april postades broschyren Försök inte lura mig till personer som är 67+. Det blir allt vanligare att våra äldre blir lurade i sina hem av bedragare som utgör sig för att vara hemtjänstpersonal, försäljare, någon som vill låna en penna, hantverkare med mera.
De stjäler pengar, bankkort, smycken och andra värdefulla ägodelar.

Försök inte lura mig-broschyr finns för nerladdning.

Hur kan vi hjälpa dig att förebygga?

Det viktigaste att tänka på är att aldrig öppna dörren för någon okänd, vem personen än utger sig för att vara. De kan säga att de behöver låna en penna eller en bit papper. De kan vara klädda i polisuniform och utge sig för att vara poliser eller i arbetskläder och ha utrustning som ser ut som mätinstrument.

Våga lägg på luren om det är någon som ringer försöker sälja något till dig eller det är någon som vill få personliga uppgifter från dig (bank, kort och andra personuppgifter.

Initialt verkar bedragarna vara varma, vänliga, omtänksamma människor som tar kontakt det är väldigt svårt och ibland omöjligt att veta om människan du pratar med har ont uppsåt.

Är du osäker och vill dubbelkolla om var din bank eller polisen som ringde dig? Ring din bank och ber om att få prata med din bankkontakt och om det är polisen ringer du 11414 och ser om det verkligen var en polis som kontaktade dig och av vilken anledning. Så vet du att du pratar med rätt instans och får rätt uppgifter.

Vårt viktigaste medskick är att lägg på luren om du inte vet vem det är som kontaktar dig oavsett om de säger att de ringer från banken eller polisen.

Läs igenom broschyren och använd den som stöd när du tar beslut om någon okänd ringer på dörren eller om någon ber dig att lämna ut ditt bankkort eller id kort.

Prata med era äldre och läs gärna igenom broschyren tillsammans.

Kategorier