Förskola ska drivas som intraprenad

Publicerad:

Från och med nästa läsår kommer Änghögs förskola att drivas som intraprenad. Det innebär att verksamheten ägs av kommunen men drivs av personalen. På torsdagen undertecknades ett treårigt avtal.

Bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä gratulerade blivande rektor Evelina Rimpeläinen.

Fotograf: Fanny Nyberg

Syftet är i första hand att utveckla nya styrformer, uppmuntra till nya idéer i verksamheterna, öka inflytandet och delaktigheten för de anställda samt stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande.

En policy för intraprenad i Trelleborgs kommun antogs nyligen av kommunfullmäktige, och en av kommunens hemvårdsgrupper har därefter tecknat avtal om intraprenad.

Nu införs driftformen alltså även inom barnomsorgen, på Änghögs förskola där samtlig personal, totalt sex personer, kommer att driva verksamheten.

– Det ska bli spännande. Vi är trygga med varandra och alla väldigt drivna så det ska bli roligt att kunna ta det engagemanget ett steg längre, säger Evelina Rimpeläinen.

Hon är idag förskollärare, men kommer att studera till rektor. När intraprenaden träder i kraft kommer hon att ta rollen som rektor, men samtidigt arbeta i verksamheten med barnen på daglig basis.

Ökade befogenheter

Till skillnad från entreprenad är intraprenad en kommunalt ägd och driven verksamhet med personal som fortfarande är anställd av kommunen. Personalen ges ökade befogenheter och större ansvar för verksamhet, ekonomi och personal. 
 
– Det är mycket positivt att personalen tagit initiativ till att driva Änghögs förskola som intraprenad. Det är en verksamhetsform som är ny för Trelleborg med större ansvar och frihet för personalen. Jag kommer att följa detta med stort intresse och önskar Änghögs förskola lycka till, säger Lars Mikkelä, ordförande i bildningsnämnden. 
 

Samma läroplan och krav

Den nya driftformen börjar gälla från och med 1 augusti. Evelina Rimpeläinen tror inte att barn och vårdnadshavare kommer att påverkas av förändringen.
 
– Vi kommer ju fortfarande att arbeta utifrån den läroplan, krav och direktiv som gäller för förskolan. Vi får redan idag höra från föräldrar att man är nöjd med vår förskola och vi tänker fortsätta att jobba på samma sätt för att de ska fortsätta vara nöjda, säger hon.