Hemvårdsgrupp först ut att prova intraprenad

Publicerad:

Nu införs intraprenad i Trelleborgs kommun. Först ut att prova driftsformen blir en av kommunens hemvårdsgrupper som nu ges ökade befogenheter och större ansvar för verksamhet, ekonomi och personal. På fredagseftermiddagen skrevs ett treårigt avtal på.

Socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist och verksamhetschefen Marie Becker skakar hand på ett treårigt avtal om att driva hemvårdsområde Väster som intraprenad.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det ger oss en helt annan möjlighet att påverka och utifrån vad jag hört från andra och läst i undersökningar brukar intraprenad leda till ökat engagemang och lägre sjuktal, säger enhetschefen Marie Becker.

– Genom att släppa loss den kraft som finns hos medarbetarna och ger dem reellt inflytande över sin vardag och hur arbetet ska utföras tror vi att kvaliteten i verksamheten blir betydligt bättre, säger socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist.

Kommunfullmäktige har antagit policy

Trelleborgs kommunfullmäktige har antagit en policy för intraprenadverksamhet, där förutsättningar och riktlinjer för driftsformen tydliggörs. Till skillnad från entreprenad är intraprenad en kommunalt ägd och driven verksamhet med personal som fortfarande är anställd av kommunen.

Syftet är i första hand att utveckla nya styrformer, uppmuntra till nya idéer i verksamheterna, öka inflytandet och delaktigheten för de anställda samt stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande.

Medarbetare ingår i styrgrupp

Först ut blir hemvårdsområde Väster med en personalgrupp på närmare 50 medarbetare. Här har alla kunnat nominera kollegor till att ingå i en styrgrupp. Fyra undersköterskor har röstats fram och bildar nu styrgruppen tillsammans med sin chef. En av dem är Johanna Olin.

– Det ska bli kul att ta ett större perspektiv och få ännu mer inblick i verksamheten. När kollegor nominerat dig till att sitta med i styrgruppen känns det bra att ställa upp och jobba för att få övriga medarbetare engagerade, säger Johanna Olin.

Bättre för brukarna

Någon skillnad för brukarna ska det inte bli. Alla insatser fortsätter att ges precis som tidigare.

– Om något så kommer det att bli bättre. Engagerad personal kan bara göra saker bättre och om personalen blir friskare innebär det en ökad kontinuitet för brukarna. Vi har varit på studiebesök hos en hemvårdsgrupp i Halmstad där de haft intraprenad i sex år. De var mycket positiva, säger Marie Becker.

Större möjlighet att påverka

Verksamheten förfogar över samma budget som tidigare men får större möjlighet att påverka.

– Om vi går plus kan vi flytta över en viss procentsats som vi får bestämma över själva. Då kan medarbetarna komma med förslag på saker som kan utveckla vår verksamhet ytterligare. Om vi går minus måste vi upprätta en handlingsplan för att komma i balans, säger Marie Becker.

Socialförvaltningens förvaltningschef Annikki Tinmark ser fram emot att följa arbetet.

– Min stora förhoppning är att det här blir ett bra sätt för medarbetarna att påverka sitt dagliga arbete och att det bidrar till utveckling och inte minst stolthet för det viktiga arbete som utförs. Det skulle innebära både bättre kvalitet för brukarna och utveckling av kommunens arbetsgivarvarumärke. Det ska bli riktigt spännande att följa, säger Annikki Tinmark.

Fyra undersköterskor ingår i styrgruppen. Från vänster: Margareta Andersson, Maryam Adigüzel, Johanna Olin och Sara-Kajsa Lander.

Fotograf: Niclas Ingvarsson