Fler blommande grönytor ska gynna Trelleborgs pollinatörer

Publicerad:

Trelleborgs kommun arbetar aktivt för att skapa fler blommande gräs- och ängsytor under sommaren 2023. Genom att låta fler gräsmattor gå i blom ger vi förutsättningar för insekter som bin och humlor att hitta mat, pollen och nektar.

Trelleborgs kommun kommer under sommaren att släppa upp tidigare klippta gräsmattor på 13 olika platser. De blommande ängsytorna ska gynna viktiga pollinerande insekter.

Fotograf: Susanne Nilsson

Under våren har kommunens stadsmiljöavdelning gjort första inventering av områden där tidigare klippta gräsmattor kan omvandlas till blommande gräsytor. Tanken är att pollinatörer som humlor, bin, blomflugor och fjärilar lättare ska hitta växter att samla pollen från.

– Insekterna har en nyckelroll för den biologiska mångfalden och bidrar bland annat till att vi får frukt och bär, säger Marja Berg, landskapsarkitekt på kommunens stadsmiljöavdelning. Ungefär en tredjedel av all vår mat är beroende av dem.

Bra för både ängsblommor och fjärilar

De gräsytor som får växa och gå i blom är främst kopplade till gator och gång- och cykelvägar. Även mindre delar av parker med större gräsytor lämnas under försommaren. Gräset kommer att klippas först när det har blommat, någon gång efter midsommar, för att sedan släppas upp för att blomma på nytt. Under sensommaren klipps ytorna en andra gång.

I början av juni kommer de utpekade ytorna att förses med skyltar som berättar om projektet.

– Vi har framför allt tittat på platser där det redan visat sig finnas en hel del blommor, säger Marja Berg. Det kan handla om svagväxande, torra gräsytor eller fuktigare men relativt näringsfattiga områden. På andra platser testar vi att släppa upp gräset för att se hur floran ser ut. På så vis vill vi skapa bättre miljöer för ängsblommor och få fler bin och fjärilar att trivas.

Kortklippta mattor för aktivitet och utevistelse

Många grönytor i Trelleborg kommer att klippas som vanligt även i år. Kortklippt gräs lämpar sig för aktiviteter för människor och kommer fortsatt vara viktiga för utevistelse och samlingsplatser i våra parker och grönområden.

Livsmiljöerna för pollinerande insekter har minskat drastiskt under de senaste decennierna. Många arter är rödlistade och riskerar att dö ut lokalt eller nationellt. Det beror på att deras livsmiljö har begränsats i takt med ett mer effektivt jordbruk och förändrat landskap.

Satsning på insekters livsvillkor

I Sverige har ängs- och betesmarker minskat med drygt två tredjedelar sedan slutet av 1800-talet. Färre blomrika miljöer och våtmarker i kombination med ökad användning av kemiska bekämpningsmedel har lett till att många pollinerade insekter är hotade. Satsningen på att låta fler gräsmattor gå i blom är därför ett sätt för Trelleborgs kommun att förbättra villkoren för bin och fjärilar.

Blommande gräs- och ängsytor