Femteklassare belönade efter rörelseutmaning

Dagliga promenader och extra pauser – så tog femmorna på Serresjöskolan sig an utmaningen att nå upp till WHO:s rörelsemål. Nu belönas de och alla andra årskurs 5-klasser i kommunen som deltagit med en utflykt.

barn som springer på gräsmatta
Oliver Björkman, Ebba Thuring, Nils Ranelid, Lincon Göransson och Ella Lellky går i femman på Serresjöskolan.

Eleverna på Serresjöskolan menar att de själva märker att rörelse och fysisk aktivitet har positiva effekter, både på skolarbetet och måendet.

– Det är bra, för det blir bättre stämning i klassen, säger Oliver Björkman.

Ebba Thuring fyller i:

– Ja, man lär känna varandra på ett annat sätt när man till exempel går på promenader ihop.

Nyttig utmaning

Under den vecka som rörelseutmaningen pågick i 5A och 5B blev det många promenader i området runt skolan, men också fler korta pauser när eleverna fick gå ut på skolgården för att röra på sig.

Oliver Björkman och Ebba Thuring får medhåll av Nils Ranelid, Lincon Göransson och Ella Lellky om att rörelseutmaningen var nyttig. De tycker alla att de är ganska bra på att röra sig, både under skoldagen och på fritiden.

– Fast vi har slutat spela fotboll på skolan, av någon anledning, funderar Nils Ranelid.

Istället är Kingball populärt. Eller att bara gå runt på skolgården och snacka.

Om ni fick önska hur skolgården skulle se ut, för att ni skulle röra er mer, vad skulle då finnas?

– En konstgräsplan, säger Lincon Göransson.

– Ja, och kanske en multiarena, lägger Nils Ranelid till.

Killarna föreslår att tjejerna, som både går på gymnastik, kanske hade velat ha en airtrack.

– Ja, fast det kan bli farligt om man inte har tränare där som kan passa och så, säger Ebba Thuring.

Belöning väntar

Under rörelseutmaningen fick eleverna ha på sig en Scriin-mätare varje skoldag under en vecka. Målet var att komma upp i en timmes aktivitet om dagen, vilket är i linje med de internationella rekommendationerna från WHO.

Alla årskurs 5-klasser på kommunens skolor har fått chans att vara med i rörelseutmaningen under våren. Alla som deltagit får en summa pengar att göra något kul med klassen för och en gratis bussresa.

– Vi ska åka till Albäck, berättar Ella Lellky.

– Och ha frukostbuffé på skolan, lägger Lincon Göransson till.

För lärarna Cecilia Wilhelmsson och Lotta Jönsson-Blom är det tydligt att promenaderna under skoldagen gynnar eleverna, inte bara fysiskt.

– Deras psykiska mående blir bättre genom att vi kommer ut i friska luften och får chans att prata med varandra i ett annat sammanhang, säger de.

Varför ska vi röra oss?

En kort rörelsepaus i klassrummet ökar koncentrationsförmågan. Det kan antingen vara en pulshöjande aktivitet eller en stående övning som utmanar dina elever och ger ny energi. En rörelsepaus ger ny energi till hjärnan och ökar koncentrationen och motivationen att fortsätta jobba. Rörelsepauser som ökar pulsen bidrar även till minskad stress, ökad kreativitet och bättre minne.

Alla barn och unga gynnas av fysisk aktivitet när det kommer till koncentration och inlärningsförmåga, men kanske främst barn och unga med koncentrations- och inlärningssvårigheter. Fyra minuters fysisk aktivitet, i form av lek, sport, rörelsepauser eller vardagsmotion, kan öka uppmärksamheten.