Energisystemet extra ansträngt närmaste veckan

Publicerad:

I ett redan ansträngt läge, med låga vattennivåer och mindre vind, kommer nu en prognosticerad köldknäpp som sammanfaller med att Oskarshamns reaktor 3 tas ur drift i nio dagar mellan 9-18 december. Detta sätter extra belastning på elsystemet och ger extremt höga priser. Tillsammans behöver vi spara el där det går, för att undvika tillfälliga avstängningar.

Det kommunala bolaget Trelleborgs Energi varnar nu för att vi går in i en period med ökad risk för tillfällig elavstängning.

Det är den sammantagna bilden, med torrt och kallt väder samt minskad produktion vid kärnkraftverk både i Sverige och utomlands, som gör att det finns risk för att elproduktionen inte kan möta efterfrågan på el. Det kommer att generera extrema elpriser men också öka risken för bortkoppling i södra Sverige.

Så kan du förbereda dig inför eventuell tillfällig elavstängning (nyhet på Trelleborgs Energis webbplats).

Trelleborgs Energi och Trelleborgs kommun uppmanar alla att göra vad man kan för att minska elförbrukningen.

Varje kilowattimme som kan sparas är viktig. För att minska risken att det uppstår elbrist behöver vi hjälpas åt. Trelleborgs kommun genomför flera åtgärder i kommunala lokaler och den offentliga miljön. På trelleborg.se/energibesparing finns samlad information om vad kommunen gör och vad du själv kan göra. Tack för att du också sparar el!