En miljon idéer fortsätter och växer – dags för nya förslag från södra landsbygdsområdet

Publicerad:

Nu drar arbetet med medborgarbudgeten En miljon idéer igång igen i kommunens södra landsbygdsområde. Redan när En miljon idéer startade i Trelleborgs kommun år 2020 var den Sveriges största medborgarbudget, sett till pengar per invånare. För år 2022 utökas budgeten med en miljon kronor. Tillskottet blir en egen budget-pott för förslag från föreningar.

Torpalängan i Smygehamn har fått solceller på taket. Därmed är samtliga förslag från södra områdets förra omgång färdigställda.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Idéskapande workshops i februari

För att komma igång med förslagsinlämningen bjuder politiker och tjänstepersoner in till digitala, idéskapande workshops för medborgare i södra området den 3 och 8 februari. Föreningar i samma område får sin egen workshop den 16 februari. Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen och Lennart Höckert, oppositionsråd, är båda starkt engagerade i medborgarbudgeten och kommer att delta i workshoparna.

– Jag ser med glädje fram emot dessa dialoger som ger oss politiker en värdefull möjlighet att lyssna på medborgarnas idéer, säger Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen. Och dessa finns det ju gott om, så vi räknar med god uppslutning på mötena trots att de är digitala.

Nystart i södra landsbygdsområdet

En miljon idéer startade i Trelleborgs kommuns södra landsbygdsområde år 2020. Under 2021 var det kommunens norra landsbygdsområde som fick ta del av medborgarbudgeten. Nu är det åter dags för det södra området att gnugga geniknölarna och sätta igång idéskapandet. Den 15 februari startar förslagsinlämningen för 2022.

Utveckling utifrån erfarenheter

För 2022 har nya kriterier för medborgarbudgeten En miljon idéer tagits fram. Kriterierna bygger på lärdomar och erfarenheter som gjorts under de båda första åren och på önskemål som medborgare och byalag framfört.

För år 2022 har totalt sex miljoner kronor avsatts för En miljon idéer. Fem miljoner kronor ska gå till barns fritid och äldres fritid och miljö, liksom för tidigare år.

Föreningarna i området får en egen budget

Dessutom har en ny miljon tillförts, en särskild satsning för föreningarnas egna investeringar. Satsningen görs för att föreningarna ska kunna driva verksamhet på landsbygden och därmed gynna både unga och äldres fritid och miljö.

Små förslag prioriteras

En annan nyhet är att kommunen nu prövar en modell där lite mindre förslag prioriteras. Bara ett förslag får kosta så mycket som en miljon kronor. Anledningen är att kommunen vill kunna genomföra många och lite mindre förslag och inte bara stora och dyra förslag. De fem miljoner kronorna kommer därför att delas upp enligt följande:

  • Ett förslag får kosta max 1 000 000 kronor
  • Fyra förslag får kosta max 500 000 kronor
  • Fyra förslag får kosta max 250 000 kronor
  • Tio förslag får kosta max 100 000 kronor

Dessutom kommer orter som inte fått något alls i förra rundan att prioriteras, så att hela landsbygden ska kunna gynnas av En miljon idéer.

Den nya uppdelningen av budgeten medför att det inte kommer vara möjligt att enkelt räkna ut vilka förslag som kommer att genomföras, bara genom att titta på antalet röster. Istället kommer de förslag med flest röster inom respektive kostnadstak att genomföras. Medborgarnas röstning är fortfarande det som styr, men bedömningen för genomförande sker under 2022 på en bredare grund.

Medborgarbudgeten är först och främst till för att skapa bästa möjliga utveckling genom samarbete mellan kommunens lokala politiker och medborgarna.

Bakgrund och genomförda förslag

En miljon idéer är namnet på Trelleborgs kommuns medborgarbudget. Medborgarbudgeten syftar till att gynna och utveckla landsbygden tillsammans med alla de som bor, lever och verkar där.

Mer information

Mer information om tider för och länkar till workshops, hur förslagsinlämning och röstning går till, vilka förslag som tidigare genomförts och vad som gäller för 2022 finns att läsa på:

Trelleborg.se/enmiljonideer