En miljon idéer fortsätter i förnyad version

Publicerad:

Medborgarbudgeten En miljon idéer, som syftar till att utveckla landsbygden, har blivit ett uppskattat inslag i Trelleborgs kommun sedan starten 2020. På sitt senaste sammanträde beslutade kommunstyrelsen för en fortsättning av En miljon idéer – med en del nya inslag.

Multiarena och utegym vid Gislövs idrottsplats är hittills den idé som fått flest röster inom ramen för medborgarbudgeten En miljon idéer.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– En miljon idéer har tagits emot väl och röner stort intresse. Förändringar som föreslås inför 2022 grundar sig i medborgarnas åsikter som framförts till oss. Vi drar också nytta av den erfarenhet och kunskap som byggts upp i organisationen under arbetet med de genomförda processerna 2020 och 2021, säger Susanne Larsson, folkhälsostrateg och projektledare för En miljon idéer.

Nytt från 2022

Den förnyade versionen innebär bland annat:

  • Byar/orter som inte tidigare fått medel prioriteras år 2022.
  • Kriterierna ändras för att stödja både stora och små förslag.
  • Budgeten anpassas så att medborgarnas förslag kan genomföras antingen som kommunal investering eller som föreningsbidrag. Medborgarbudgeten ligger kvar på fem miljoner kronor och förstärks med föreningsbidrag på en miljon kronor som ett engångsbelopp.

Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen, är en av de drivande politikerna bakom arbetet med En miljon idéer.

– För demokratiperspektivet är det viktigt att alla delar av landsbygden upplever att det är möjligt att vara del av En miljon idéer. Det är också viktigt med kontinuitet för att nå syftet med medborgarbudgeten, säger Erik Lundström.

Rapporter presenterades

Samtidigt som beslut togs om fortsättningen av En miljon idéer presenterades slutrapport för södra landsbygdsområdet och delrapport för norra landsbygdsområdet.

Susanne Larsson berättar mer om arbetet så här långt:

–  Intresset har varit stort i båda landsbygdsområdena. Totalt kom det in 3 358 röster i södra området och 4 316 röster i norra området.

– De mest populära förslagen genomfördes och resulterade i att södra landsbygdsområdet fick två nya utegym, en multisportarena, solcellstak på föreningslokal och två nya lekplatser.

– Det populäraste förslaget i norra området gäller att utveckla Rosenhagen i Anderslöv till en naturmötesplats. Budgeten räcker även till en korthålsbana för golf, två utegym, en badbrygga och upprustning av lekplats.

Mer information

En miljon idéer