De fick första digitala vattenmätaren - ser bara fördelar

Publicerad:

Exakt och rättvis avläsning av förbrukningen och som en extra försäkring mot kostsamma vattenläckor. Trelleborgsfamiljen Camilla och Tobias Larsen, 32 och 35 år, med lilla dottern Freja, 8 månader, ser bara fördelar med sin nya digitala vattenmätare.

Familjen Larsen på Väster, Camilla, Freja och Tobias, fick den allra första digitala vattenmätaren i Trelleborg. En extra trygghet och försäkran mot vattenläckor, tycker Tobias Larsen.

Kommunens arbete med utbyte av gamla analoga vattenmätare till nya digitala är i full gång. En månad in i projektet har ett par hundra hushåll i Trelleborgs tätort redan fått besök av installatör.

Under de närmaste tre åren kommer omkring 13 000 mätare bytas. När systemet är fullt utbyggt och integrerat med kundsystemet kommer fjärravläsning av de digitala vattenmätarna göras.

Fördelarna är flera. Digitala vattenmätare säkerställer att det är den faktiska vattenförbrukningen som kunden betalar för, och både kunden själv och kommunen kommer snabbare och enklare att kunna identifiera eventuella vattenläckor.

Installationen tog tio minuter

Camilla, Tobias och Freja på Krukmakaregatan i västra Trelleborg fick den allra första digitala vattenmätaren som installerades i Trelleborgs kommun. Installationen gick snabbt och smidigt, och kommunens information i samband med mätarbytet var lätt att ta till sig, tycker både Camilla och Tobias.

– Vi fick information om mätarbytet skickad till oss redan strax före jul, säger Camilla Larsen. Där stod det bland annat att arbetet med utbyte av mätare skulle påbörjas nu under våren och att man som kund skulle läsa av vattenmätaren via hemsidan. Det gjorde vi direkt.

– Själva installationen tog kanske tio minuter, säger Tobias Larsen. Kommunens entreprenör kontaktade oss en tid innan med all info om vad vi behövde förbereda. Tydligt och klart. Plockar man bara undan så att installatören kommer åt så går det snabbt.

Kan se läckor tidigt

För familjen Larsen kommer den nya mätaren att innebära en trygghet, säger Tobias.

– Jag tycker bara det är bra att mätarna kommer att kunna läsas av mer exakt i framtiden, både ur miljösynpunkt och för kommunens ekonomi. Då kan ju kommunen lägga pengar på annat som är viktigt. För vår del känns det som en trygghet att Kretslopp och vatten genom den digitala avläsningen till exempel kan upptäcka vattenläckor på ett tidigt stadium. Det är ju det allra bästa för oss. Jag kan ju inte själv se om en ledning läcker i min krypgrund, men de kan ju se avvikelser direkt. Det skyddar ju både mitt hus och alla andras.

Mer information

Byte till digitala vattenmätare