Byarna i Trelleborgs norra landsbygdsområde får mötesplatser genom En miljon idéer

Publicerad:

Medborgarbudgeten En miljon idéer genomförs under 2023 i kommunens norra landsbygdsområde. Under tiden 15 april till 15 maj kunde den som ville rösta fram sina favoriter bland sexton olika förslag. Flest röster fick idén om en nöjesplats i Anderslöv, ett förslag från Anderslövs Folkets hus-förening.

I det nya förslaget kompletteras Rosenhagen i Anderslöv med en utomhusscen för att skapa en mötesplats kring musik, glädje och gemenskap. Bilden visar delar av det som uppförts i Rosenhagen genom 2021 års medborgarbudget.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Utemiljöerna prioriteras

De inlämnade förslagen handlar till stor del om nya utemiljöer eller förbättringar av befintliga miljöer i landsbygdens orter. Idén om att utveckla Gröningen i Fru Alstad fick näst flest röster. Liknande förslag om att utveckla lek- och mötesplatser eller skolgårdar har också röstats fram för Skegrie, Alstad och Västra Tommarp. På tredje plats i röstningen kom ett förslag som sticker ut i mängden. Här röstades förslaget om badhytter vid bryggan i Skåre fram.

Förslag att genomföra

De åtta förslag som efter röstningen först kommer att genomföras är:

  • Anderslövs Nöjesplats
  • Fru Alstad – Utveckla gröningen
  • Skåre – Badhytt på Skåre vid bryggan
  • Skegrie – Utveckla lekplatserna i Skegrie till mötesplatser
  • Alstad – Västra Alstad skola utveckling av skolgård
  • Västra Tommarp – Utveckla lekplats
  • Skegrie – Skateramp vid fritidsgården
  • Skegrie – Linbana

Färre förslag och färre röster

Liksom när En miljon idéer genomfördes i kommunens södra landsbygdsområde förra året, 2022, har årets omgång i den norra delen av kommunen gett såväl färre förslag, som färre röster jämfört med tidigare omgång.

– Nästa steg i processen är förstås att fortsätta genomförandet av framröstade förslag, säger Erik Lundström, andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Vi kommer också att summera och utvärdera de senaste årens arbete med En miljon idéer. Eventuellt ser vi över kriterierna, men också kommunikationen med medborgarna, för att öka engagemanget ännu mer.

Se hela listan med förslag och antal röster i 2023 års medborgarbudget

Norra landsbygdsområdet