Besök på utgrävning väcker historisk nyfikenhet

Publicerad:

Det blåser starka vindar över slätten. Den torra jorden virvlar runt och får det att svida i ögonen. Men tredjeklassarna från Smygeskolan sitter kvar på marken och fortsätter att gräva i sina rutor med stor nyfikenhet – mitt i en av landets största arkeologiska utgrävningar.

– Barnen på stenåldern fick hjälpa sina föräldrar att jobba. Leta efter nötter som man kunde rosta och äta till exempel. De gick inte i skolan, men matte och sådant var inte så viktigt på den tiden, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson visar hur man söker igenom jorden för att inte missa något fynd.

Fotograf: Fanny Nyberg

Förra veckan fick hon och hennes klasskompisar besök av museipedagogerna Maria Jiborn, Trelleborgs museer, och Thomas Persson, Malmö museum. De berättade om arkeologi och gav tips inför klassens utflykt till den arkeologiska utgrävningen vid Dalköpinge.

Här ska kommunen utveckla ett verksamhetsområde med unikt läge och koppling till väg, järnväg och sjöfart. Bland annat ska Kriminalvården bygga anstalt och häkte inom området – en etablering som kommer innebära att närmre 600 nya arbetstillfällen skapas.

Stor arkeologisk undersökning i Dalköpinge (artikel på trelleborg.se)

Men innan bygget kan starta ska den historiskt intressanta platsen alltså undersökas noggrant. En förundersökning visar att här finns massor av lämningar från forntiden. De ska dokumenteras och viktiga fynd och föremål ska avlägsnas för att historisk information inte ska gå förlorad. Den arkeologiska utgrävningen omfattar nästan 189 000 kvadratmeter och pågår under hösten 2023 och våren 2024.

– Tack vare att utgrävningen är så stor och omfattande kommer vi kunna erbjuda alla elever i tredje klass att besöka platsen. Här får de lära sig genom att själva testa och upptäcka, säger Maria Jiborn.

Alla tredjeklassare får besöka utgrävningen under läsåret.

Fotograf: Fanny Nyberg

Besöket görs som en del av kommunens kulturgaranti för unga. I läroplanen för årskurs 3 ingår att lära sig om forntiden, och sedan tidigare inkluderar kulturgarantin ett besöka på Trelleborgs museers utställning Öga mot öga. Just i år utökas den alltså även med ett besök på en riktig arkeologisk utgrävning.

– Det är jättevärdefullt, och helt unikt att kunna erbjuda något sådant här, säger Thomas Persson.

Han och Maria Jiborn har arbetat tillsammans vid utgrävningar förr. Deras uppdrag är att jobba med den pedagogiska och publika delen av det arkeologiska uppdraget, det vill säga att sprida kunskap till barn och allmänhet.

– De elever som får komma ut och se en utgrävning i verkligheten får en helt annan förståelse för den kunskap vi har om forntiden. Det är också ett sätt att aktivera flera lärstilar, säger Thomas Persson.

Tänk på att du är den första människan som håller i den här stenen på 3000-4000 år, säger museipedagog Thomas Persson.

Fotograf: Fanny Nyberg

På plats får eleverna instruktioner och förhållningsregler. Precis som på riktigt tilldelas de varsin ruta att gräva i och de turas om att gå igenom den uppsamlade jorden vid undersökningsborden.

– Vi har hittat både vanlig flinta, bränd flinta och slagen flinta, säger Livia Ljungevall.

Hon, liksom de flesta andra i klassen, tycker att historia är ett spännande ämne. Flera av barnen har besökt Trelleborgen en eller flera gånger och i skolan har de börjat lära sig som stenålder, bronsålder och snart väntar även järnåldern.

Axel Bengtsson, Livia Ljungevall och Ebba Andersson gillar historia och tycker det är spännande att undersöka vad som finns i jorden.

Fotograf: Fanny Nyberg

– Jag vet att man på äldre stenåldern bodde i grottor och flyttade runt efter bytet. Men sen på bondestenåldern började man odla, säger Axel Bengtsson.

Eleverna från Smygeskolan var sista klassen för hösten att få komma till utgrävningen. När arbetet fortsätter i vår kommer ytterligare 14 klasser att få leta efter spåren av sina förfäder.