Barnens plantor i jorden på Trollskogens förskola

Publicerad:

När Familjens hus i Anderslöv stod klart för inflyttning för några månader sedan blev Orrens, Smörblommans och Söderängens förskolor till en; Trollskogens förskola. Nu har barnen invigt sina nya lokaler genom att plantera blommor, växter och bärbuskar på gården som man delvis delar med äldreboende Tullaboda.

Barnen som tog första spadtaget när Familjens hus började byggas fick inviga förskolan genom att plantera blommor och växter.

Fotograf: Fanny Nyberg

Barn, pedagoger personal från bildningsförvaltningen och politiker från bildningsnämnden deltog tillsammans i invigningen av den nya förskolan. Här finns ändamålsenliga lokaler, anpassade för barn vilket gör att allt material finns tillgängligt för barnen. Det stärker och möjliggör arbetet med det kompetenta och självständiga barnet.

Genom att samla byns alla förskolor ser rektor Madelene Carlström att alla barn ges samma förutsättningar för det goda lärandet.

– Vi kan använda all den kompetens och drivkraft som finns i verksamheten. Det ger ett djup i det kollegiala lärandet och i samsynen och gör det möjligt att arbeta i tvärgrupper, säger hon.

Gemensamma projekt

En annan fördel är möjligheten till gemensamma projekt med andra hyresgäster i Familjens hus.

– Vi har redan inlett ett samarbete med köket, och ser fram emot att även arbeta tillsammans med äldreboendet och biblioteket. Till exempel kan man fira högtider ihop och ha gemensamma aktiviteter som sång- och sagostunder, pyssel och odling, säger Madelene Carlström.

Under invigningen fick barnen på förskolan plantera önskade växter, bärplantor och buskar på gården. Bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä höll tal och alla blev serverade hamburgerlunch från kommunens foodtruck Madabilen.

I trädgårdslandet kommer man framöver kunna plocka jordgubbar.

Fotograf: Fanny Nyberg

Barnen fick plantera och vattna under invigningen.

Fotograf: Fanny Nyberg

Familjens hus är en unik satsning för en levande landsbygd som samlar flera olika verksamheter och aktörer inom samhällsservice.