Automatisk bevattning installeras på åtta idrottsplatser

Publicerad:

Nu ska ett system för automatisk bevattning installeras på åtta gräsplaner. Via Leader Söderslätt har kommunen beviljats ekonomiskt stöd från EU på drygt 1,2 miljoner kronor för investeringen som görs i samarbete med lokala föreningar. Det innebär att ideella krafter slipper lägga tid på att vattna – och kommer leda till minskad vattenförbrukning och att planerna kan nyttjas av fler.

Totalt beräknas investeringen kosta 1,9 miljoner kronor. Automatisk bevattning ska bland annat installeras på idrottsplatserna Gylle stadion, Thurevallen, Snarringe idrottsplats, Klagstorps idrottsplats, Ymorvallen och Albäcksvallen.

Totalt är det åtta planer som ska få automatisk bevattning.

Fotograf: Trelleborgs FF, Björn Sandberg

– Istället för att ägna tid åt att vattna gräsplaner kan de som engagerar sig ideellt i föreningar nu fokusera på kärnverksamheten – träningar, matcher, rekrytering och annat utvecklingsarbete – istället. Samtidigt kan vi minska vårt vattenuttag genom att vattna nattetid, säger Martin Wedin Hansson, kanslichef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Sedan tidigare finns automatisk bevattning installerad på Vångavallen, där kommunen har goda erfarenheter gällande drift, underhåll, gräsets kvalitet och vattenförbrukning.
I förlängningen innebär det nya systemet att planerna kommer kunna användas i större utsträckning.

I samverkan med föreningar

Föreningarna som är aktiva på de aktuella idrottsplatserna kommer att vara delaktiga i arbetet med att installera bevattningssystemet. De som berörs är Klagstorps idrottsförening, Lilla Beddinge bollklubb, Beddingestrands idrottsförening, Skegrie bollklubb, Gylle allmänna idrottsförening, FC Trelleborg, Makedoniska föreningen Pelister, BK Skansen, Pingvin RC och FC City Trelleborg.

– Tiden vi sparar på att slippa vattna manuellt kommer vi att kunna använda till föreningsutveckling, marknadsarbete och att rusta upp vår anläggning, säger Jesper Andersson, ordförande i Skegrie bollklubb.

Kommunen planerar att installera det nya bevattningssystemet under 2023. Installationen kommer inte påverka träningar och matcher i någon större utsträckning.

Det ekonomiska bidraget kommer från Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling och projektet är sökt genom Leader Söderslätt.

Projektet samfinansieras av EU.

Om Leader

  • Bevattningsprojektet är ett av de sista som beviljats i denna Leader-period.
  • Totalt har det i Trelleborgs kommun genomförts 28 projekt med stöd från Leader Söderslätt, varav 13 är samverkansprojekt med övriga kommunerna inom Leader Söderslätt (Malmö, Vellinge, Skurup och Svedala).
  • Nästa Leader-period, som pågår 2023-2027, öppnar för ansökningar under våren 2023.