Anrik historia möter spännande framtid då restaurerad färjeportal invigs

Publicerad:

Att Trelleborg är Sveriges sydligaste stad och porten till kontinenten är beständigt. En symbol för hur okänt möter känt och historien möter framtid, är den färjeportal som i veckan invigs vid Trelleborgs Hamn.

Doktor Wigh med rödakorspersonal framför tåget för krigsfångeutväxling under Första världskriget.
Trelleborgs Museums fotosamling.

Fotograf: Okänd.

Den 18 meter höga färjeportalen från 1909 är väl nyttjad, och har nu restaurerats. Det blir i ny skrud, blästrad och målad, som portalen nu byter plats och invigs på nya stället. Under veckan har minnesmärket flyttats från färjeläge 7 till en ny plats strax utanför hamnområdet. Portalens nya placering är mellan Centralstationen och Tullkammaren.

Minnesmärket som är krönt av SJ:s emblem är en välkänd siluett för många. Sedan 1909, då Kungsleden invigdes för järnvägstrafik mellan Trelleborg och Sassnitz, har massor av tåg och färjor passerat den anrika blå portalen.

Färja lastas med godsvagnar i Trelleborgs hamn. Trelleborgs Museums fotosamling.

Fotograf: Okänd

”Porten mot Trelleborg” eller ”Porten mot Kontinenten” – beroende på från vilken sida man ser den – har under årens lopp varit med om många historiska händelser där Trelleborg spelat stor roll. Under bågen har det passerat ett otal människor, t ex krigsflyktingar och båtflyktingar, på väg mot en ny framtid i Sverige.

Trelleborg såsom mötesplats med kusten och vattnet som främsta tillgångar fortsätter att forma staden.

Under en simtävling i hamnen 1923, står en folkmassa och ser på en man som hoppar från en trampolin. Simsällskapet. Trelleborgs Museums fotosamling.

Fotograf: Erik Jeppsson

-Vi är glada över att Trelleborgs Hamn gjort ett så fint arbete för att restaurera färjeportalen. Den blir en påminnelse om att vår stad står för trygghet och att vi vågar förändring. Symboliken med hopp inför framtiden och utveckling med kust och hav som avstamp är precis den resa vi nu gör med Kuststad 2025, säger Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg.

Märket överst på färjeportalen är ett så kallat vinghjul och är en symbol för järnvägen. Statens Järnvägar använde det ”bevingade hjulet” i kombination med en kunglig krona för att visa att det rörde sig om ett statligt verk.

Fredagen den 22 oktober kl.14:00 invigs portalen av representanter från Trelleborgs Hamns styrelse. Evenemanget är öppet för allmänheten.

Färjan m/s Skåne i Trelleborgs hamn. Trelleborgs museums fotosamling.

Fotograf: Okänd