Albäck får banor för mountainbike

Publicerad:

Trelleborgs kommun skapar två leder för mountainbike-cyklister i Albäcksområdet efter idé i ett medborgarförslag.  Bygget har försenats då kommunens upphandling av entreprenör överklagats, men efter avgörande i förvaltningsrätten kan arbetet nu starta.

Mountainbike-lederna kommer att byggas på och kring kullen nära sporthallen på Åkerjordsvägen i Trelleborg. Bilden visar den en kilometer långa blå leden.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Två ledsträckningar har tagits fram. En 250 meter lång nybörjarled, och en familjevänlig led om 1 kilometer. De båda lederna kommer att placeras på kullen nordväst om sporthallen på Åkerjordsvägen. MTB-banorna ska stå färdiga under våren 2022.

Bygget försenades

Medborgarförslaget om mountainbike-lederna behandlades av tekniska servicenämnden 2020. Banorna planerades att vara färdigställda under hösten 2021, men kommunens upphandling av entreprenör för anläggandet överklagades till förvaltningsrätten. Nu har domstolen slagit fast att kommunens upphandling är korrekt och avtal kan tecknas med den upphandlade entreprenören.

– Överklagandet har tyvärr försenat processen men nu har vi fått klartecken, säger Fredrik Schlyter, ordförande i tekniska servicenämnden. Det känns jättebra att vi äntligen kan börja projektera och starta bygget av MTB-banorna.

Kontrakt skrivs i dagarna

Färdigställandet av de båda banorna väntas ta kring en månad, enligt stadsträdgårdsmästare Mark Huisman. Därefter kan både MTB-entusiaster och nybörjare ge sig i kast med banorna.

– Det är svårt att säga exakt när banorna kan börja byggas, säger Mark Huisman. Vi skriver kontrakt med entreprenören i dagarna och förhoppningsvis kan de sätta igång arbetet direkt, men vi måste anpassa oss lite efter företagets planering.

Ska passa bred målgrupp

Den 1 kilometer långa leden ska bli händelserik med många så kallade rollers, små kullar som går att hoppa på eller pumpa på för att få mer fart, och uppbyggda kurvor. Banan byggs för att passa en bred målgrupp, exempelvis en hel familj, och cyklisterna ska kunna köra många varv utan att tröttna.

Banan ska vara så pass lätt att en person som aldrig tidigare testat mountainbike ska våga ge sig ut och kunna utveckla sin skicklighet efterhand, men den ska också vara tillräckligt avancerad för att en mer erfaren MTB-cyklist ska kunna hitta utmaningar genom att till exempel köra fortare och hitta nya sätt att ta sig an rollers och kurvor.

Kompletterar Albäcksområdet

I det populära Albäcksområdet finns redan möjligheter till både friluftsliv och aktiviteter genom promenad- och motionsslinga, lekplats, discgolfpark, fotbollsplan och tennisbana. I området finns också tillgång till allmänna toaletter, omklädningsrum samt duschmöjligheter. MTB-banorna kompletterar aktiviteterna och kommer förhoppningsvis att locka barn och ungdomar till rörelse samtidigt som de blir ett inslag i vuxnas träning.

Medborgarförslag

Albäcksskogen