Zaher ska få fler att välja världens bästa jobb

Publicerad:

Zaher Sharifi kom till Sverige 2015. Nu jobbar han som samordnare och undersköterska på Hälsohuset i Trelleborg. Tillsammans med ett antal kollegor har han utsetts till ambassadör med uppdraget att få fler att vilja söka sig till vårdyrket.

Zaher Sharifi är en av kommunens ambassadörer som ska få fler intresserade till vård och omsorg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jag har fått ett så fint bemötande i Trelleborgs kommun och jag har utvecklats mycket under min tid här. Här känner jag mig viktig. Om du vill arbeta med människor är det här världens bästa jobb, säger Zaher.

Dröm att jobba med människor

Zaher Sharifi är en av tolv medarbetare som blivit utsedda att vara med i ett ambassadörsprogram. Det är en del av en större kompetensstrategi där vård- och omsorgsverksamheten vill attrahera och rekrytera fler och rätt kompetens till organisationen. Det handlar också om att utveckla medarbetarna och belysa vikten av att vara en god ambassadör.

Zaher kom från Afghanistan till Sverige 2015. Han drömde om att jobba med människor. Så småningom började han på Söderslättsgymnasiets vård- och omsorgsprogram och tog studenten 2021.

– Medan jag pluggade jobbade jag helg på Hälsohuset. Där är jag nu på heltid och jobbar som samordnare och undersköterska. Jag ville gärna bli ambassadör när jag fick höra om det. Jag är redan handledare sedan tidigare så jag är intresserad av att få fler att vilja jobba inom vården och ge nya en bra start på arbetsplatsen.

Viktigt känna sig trygg och viktig

Sedan han kom till Sverige har han testat att arbeta på olika arbetsplatser. Han berättar om ett dåligt bemötande i en annan kommun, en erfarenhet som han nu vill vända till något positivt.

– Det är därför jag engagerar mig i det här. I vårt yrke är det så viktigt att känna sig trygg och viktig och jag vill vara med och skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla som väljer det här jobbet. Jag gick handledarutbildning 2021 för att kunna bidra till att elever som är ute och praktiserar får en positiv upplevelse.

Jobbar med hjärtat

I uppdraget som ambassadör ingår bland annat att representera Trelleborgs kommun i olika sammanhang. Det kan vara på jobbmässor, besök på skolor och liknande.

– Den vanligaste missuppfattningen om mitt jobb är att jag bara byter blöjor på äldre. Det är kanske en procent av helheten. Om du vill jobba med människor är det här världens bästa jobb. Du jobbar med ditt hjärta. Det ger mig glädje när jag vet att jag kan hjälpa och ta hand om andra människor, säger Zaher Sharifi.

Kategorier