Veterandagen uppmärksammas i Trelleborg

Publicerad:

På söndag den 29 maj ska veterandagen uppmärksammas med en ceremoni och avtäckningen av en minnessten. Representanter från bland annat Sveriges veteranförbund och Skånska fredsbaskrarna har bjudits till Trelleborg för att medverka.

Minnesstenen för svenska veteraner i Trelleborgs kommun har satts på plats i Östervångsparken under våren. På veterandagen kommer stenen att avtäckas. Det kommer också att ske en kransnedläggning, utdelning av jetonger och hållas tal.

– Det är med stolthet och glädje som vi nu kan inviga vår alldeles egen minnessten, för våra egna veteraner. Ett monument och en plats att komma till för att minnas och ära de insatser som man deltagit vid, där man gjort skillnad för människan i det lilla och för att det ska kunna vara fred i världen i det stora, säger kommundirektör Fredrik Geijer.

Allmänheten är välkommen att delta vid ceremonin. Dessutom har representanter från bland annat Polisen, Tullen, Försvarsmakten, Flottans män och Hemvärnet bjudits in.

Veterandagen har sedan 2011 status som statsceremoniell dag i Sverige och är sedan 2018 allmän flaggdag. Bakgrunden till att kommunen nu väljer att uppmärksamma veterandagen är dels ett initiativärende i kultur- och fritidsnämnden, dels två medborgarförslag som lämnades in i fjor.

– Jag är mycket stolt över att vi i Trelleborg nu har vår egen minnessten för att högtidlighålla och minnas veterandagen, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande.

Veterandagen 2022

Tid: Söndagen den 29 maj klockan 10.00 

Plats: Östervångsparken i Trelleborg, ingång från Östervångsvägen

Ceremonin pågar i cirka 40 minuter. Kaffeservering på plats.

Några av de medverkande är:  

  • Jerker Westdahl, vice förbundsordförande i Sveriges veteranförbund 
  • Per Thaagaard, ordförande för Sveriges veteranförbund avd. Skåne (Fredsbaskrarna Skåne) 
  • Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande
  • Fredrik Geijer, kommundirektör 
  • Försvarsmaktens utsedda musikkår Hvmk Lund