Välkommen till Arkivens dag

Publicerad:

På lördag den 13 november infaller Arkivens dag. Då kan du passa på att uppleva spännande berättelser från vår egen lokalhistoria. Med temat Röster i arkiven öppnar Trelleborgs kulturinstitutioner sina arkiv för besökarna. Du kan bekanta dig med företeelser och händelser från förr i tiden, med sparade arkiv från svunna tiders Trelleborg.

Arkivens dag infaller i år den 13 november.

Fotograf: Arkivens dag

Arkivens dag i Trelleborg ger dig möjlighet att dyka ned i våra kulturinstitutioners skattgömmor och upptäcka spåren av historien. Med start lördagen den 13 november visas föremål, fotografier, dokument, miljöer och ljudinspelningar som berättar om Trelleborgs förflutna – och som kanske säger något om nutiden. Trelleborg har flera kulturarvsinstitutioner som vårdar våra gemensamma arkiv och lyfter fram kunskap om historia.

Röster och berättelser ur Trelleborgs förflutna gör sig hörda genom arrangemang av Kommunarkivet, Trelleborgs bibliotek, Trelleborgen, Söderslättsgymnasiets mediatek och Trelleborgs museum.

– I år märks det att temat har anknytning till historia och nutid samtidigt hos kulturinstitutionerna. Det handlar om allt från pandemin som har präglat vardagen, stadsutveckling som sker, Trelleborgs berömda lokala dialekt till kvinnors rösträtt som firar hundra år. Ur arkiven lyfts berättelser om personer från det förflutna som vi äntligen kan erbjuda som både fysiska och digitala arrangemang att uppleva lokalt och på distans, säger Tova Halldén, kommunarkivarie i Trelleborgs kommun.

Medverkande kulturinstitutioner

  • Kommunarkivet ger röst åt flickskolelärarinnan Maria Rosquist och visar hennes insatser för Trelleborgs kvinnor runt sekelskiftet 1900.
  • Trelleborgs Bibliotek sätter fokus på dialekten kring Skytts härad och Trelleborgs stad. Utöver litteratur ingår ljudinspelningar av hur folk pratade på 1940-talet.
  • Trelleborgen ligger på samma plats som det tidigare sockerbruket; en industri många Trelleborgare minns. Sockerbrukets historia, verksamhet och vardag återberättas.
  • Söderslättsgymnasiets Mediatek presenterar en berättelse från en dramatisk tid i Skåne. Pestens härjningar 1710-1713 i landskapet beskrivs med utgångspunkt i tidskriften Skåne Gammalt och Nytt publicerad 1854.
  • Trelleborgs Museum visar minnen och föremål från hur spanska sjukan drabbade Trelleborg för hundra år sedan. De röster som samlats in från den pandemi vi upplever nu ingår också i utställningen. Vad kommer att bevaras från vår tid?

Utställningsfilm

Besöksadresser och öppettider till fysiska arrangemang

  • Visning av utställningsfilm lördag 13 november klockan 11.30.

    Besöksadress: på Trelleborgs Bibliotek, Astrid Lindgrens allé 1, Trelleborg

  • Guidad tur på det gamla bruksområdet – Om sockerbruket och upptäckten av den vikingatida borgen måndag 15 november klockan 14.00

    Anmälan för att säkra plats via e-post: trelleborgen.pedagogik@trelleborg.se

    Adress: utanför Vikingamuseet, Trelleborgen, Västra Vallgatan 6, Trelleborg

  • Tillgänglig för visning måndag 15 november-torsdag 18 november klockan 14.00-16.00.

    Anmälan via e-post: sten.ivarsson@trelleborg.se eller telefon: 0733-51 13 43

    Besöksadress: Mediateket i Söderslättsgymnasiet, S.t Nicolai plan, plan 1, Trelleborg

  • Utställning lördag 13 november-söndag 21 november klockan 12.00-16.00. Stängt måndagar.

    Besöksadress: foajén i Trelleborgs museum, Stortorget 1, Trelleborg