Trelleborgsveckan sätter Trelleborg på kartan

Publicerad:

Näringsliv och utveckling står i fokus när Trelleborgs kommun bjuder in till Trelleborgsveckan. Aktiviteterna andas framtidstro och stolthet över det lokala, och på talarlistan finns Mellby Gårds vd Johan Andersson och Fredrik Reinfeldt.

Under första veckan i maj bjuder vi in till Trelleborgsveckan på Stortorget.

Fotograf: Niclas Ingvarsson, Ove Hed

Sedan tidigare har det stått klart att Trelleborg står för värdskapet för Sveriges kommunala näringslivstjänstemäns (SKNT) årskonferens under två dagar i maj. Runt 200 personer från hela Sverige förväntas komma för att diskutera näringslivsfrågor och få en inblick i hur Trelleborg växer för framtiden.

Nu utökas evenemanget till en Trelleborgsvecka med aktiviteter även för det lokala näringslivet och invånarna i Trelleborg.

– Vi vill passa på att göra det här till en angelägenhet för hela Trelleborg, där näringslivet och trelleborgarna också känner sig delaktiga och stolta över allt spännande som är på gång i vår kommun. Med Trelleborgsveckan vill vi inkludera fler än den offentliga sektorn som till vardags arbetar med näringslivsfrågor säger Gisela Öst, kommundirektör i Trelleborg.

Inspiration och erfarenhetsutbyte för företagare

Stortorget i Trelleborg blir arena för Trelleborgsveckan som startar tisdagen den 2 maj. Bland programpunkterna under veckan finns bland annat två erfarna föreläsare med fokus på näringslivs- och utvecklingsfrågor, Fredrik Reinfeldt, före detta statsminister och Johan Andersson, vd för investmentbolaget Mellby Gård. Och för det lokala näringslivet erbjuds flera aktiviteter som ger möjlighet till inspiration, erfarenhetsutbyte och att knyta nya kontakter.

– Näringslivet är en ytterst viktig del i utvecklingen av kommunen och jag hoppas att den här veckan kan bidra till att vi alla känner ännu mer stolthet inför allt spännande vi kan och gör lokalt, säger Zouhair Arabi-Eter, chef för avdelning näringsliv i Trelleborgs kommun.

Marknad med mat och musik

Under lördagen arrangerar projektet Mitt i City, med Visit Trelleborg och Citysamverkan, Trelleborg Food truck-marknad där elva matvagnar erbjuder mat från världens alla hörn. Det är tredje gången som marknaden anordnas på Stortorget och de två tidigare tillfällena har varit uppskattade och välbesökta.

– Ja, det var fullt ös redan från starten klockan 11 och matvagnarna fick inte en lugn stund. Både de och besökarna bjöd på god stämning och härligt sorl. En nyhet är att denna gång har vi både en DJ och levande musik. Vi kommer att ha tillgång till eventtältet som använts under veckan, så besökarna kan äta under tak liksom i fjol, säger Lotta Wahlqvist från Citysamverkan.

Möjlighet att sätta Trelleborg på kartan

Deltagarna på SKNT-konferensen kommer, förutom att diskutera näringslivsfrågor, även att få besöka hamnen och lokala företag i Trelleborg, göra utflykter till besöksmål i omgivningen och ta del av planerna för de stadsomvandlingsprojekt som är på gång.

– Det är en merit att få arrangera deras årliga konferens, det visar att vi i Trelleborg har något att intressant att erbjuda andra kommuner när det gäller näringslivsarbetet. Samtidigt får vi möjlighet att sätta Trelleborg på kartan genom att visa upp allt annat vi är stolta över i Trelleborg. Förhoppningsvis har vi en hel del Trelleborgsambassadörer runt om i Sverige efter den här veckan, säger Zouhair Arabi-Eter.