Trelleborgs skola i SKR:s öppna jämförelser

Publicerad:

Trelleborgs kommunala skola hamnar bland de 25 procent bästa kommunerna i riket när det gäller meritvärdet i årskurs 9 för läsårets 2020/2021. Det visar Sveriges kommuner och regioners Öppna jämförelser 2021 som nyligen publicerades.

Det genomsnittliga meritvärdet i de kommunala skolorna var i våras 229,1. Trots att detta är en försämring från föregående år ligger Trelleborgs kommun alltså bland de 25 procent bästa kommunerna i riket, och strax över rikssnittet på 226,8 för kommunala huvudmän. I det resultatet ingår samtliga elever i kommunala skolor, det vill säga inklusive nyanlända elever. Trelleborgs elever har tack vare ett imponerande arbete klarat sig genom pandemin bättre än elever i andra kommuner.

En analys visar att kommuner med fler elever med föräldrar med eftergymnasial utbildning har ett högre genomsnittligt meritvärde. I Trelleborgs kommun har drygt hälften av eleverna föräldrar med eftergymnasial utbildning – att jämföra med kommunerna med högst meritvärde, där 80-90 procent av föräldrarna har en eftergymnasial utbildning.

När det gäller övriga resultatet i jämförelsen hamnar Trelleborg för de flesta av nyckeltalen i mitten jämfört med andra kommuners resultat.

Andelen som når kunskapskraven i samtliga ämnen har minskat jämfört med föregående år. Det är framför allt pojkarnas resultat som har sjunkit. Samtidigt har andelen elever med godkända betyg i svenska, matematik och engelska ökat.

Andelen elever, 85,7 procent, som är behöriga till gymnasiets yrkesprogram har ökat något jämfört med föregående läsår då andelen var 85 procent.

Öppna jämförelser Skola på SKR:s webbplats.