Trelleborgs nya kommundirektör: ”Med samarbete och tillit når vi resultat”

Publicerad:

Idag tillträder Gisela Öst tjänsten som kommundirektör i Trelleborgs kommun. Hon har senast arbetat som förvaltningsdirektör på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. Här berättar Gisela Öst bland annat om hur hon ser på uppdraget som kommunens högsta tjänsteperson och vilka tankar hon har kring sitt ledarskap.

Gisela Öst - ny kommundirektör i Trelleborgs kommun

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Vilken kraft ser du i Trelleborgs kommun idag som du vill fånga och förädla? Hur vill du göra detta?

– Trelleborg har påbörjat en utvecklingsresa mot att bli en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt, både i stadskärnan och på landsbygden. Tillsammans med politiker, medarbetare, kommuninvånare, näringsliv och andra intressenter vill jag skapa samarbetsytor som bidrar till att vi når våra mål. Rent konkret innebär gemensamma samarbetsytor att vi ska koppla ihop olika parter som jobbar med samma frågor och samla all kraft på ett och samma ställe istället för att jobba i parallella system, säger Gisela Öst.

Du har beskrivits som en engagerad och kompetent ledare som med tillit och trygghet har förmågan att leda arbetet i en tillväxtkommun som Trelleborg. Som kommundirektör kommer du att ha det yttersta ansvaret för en organisation med cirka 4 000 medarbetare. Hur skulle du själv beskriva ditt ledarskap?

– Jag tror mycket på att som ledare skapa tillit i en organisation och att skapa ytor för samarbete. Det är också viktigt att såväl chefer som medarbetare är intresserade av de frågor vi gemensamt arbetar med. Det ökar delaktigheten och ökar förståelsen för vårt uppdrag. Då blir arbetet roligare och det blir lättare att nå resultat, menar Gisela Öst.

Vad blir ditt viktigaste uppdrag som kommundirektör?

– Mitt uppdrag är att verka för helheten i kommunen. Våra kommuninvånare ska uppleva att det är enkelt att komma i kontakt med oss som arbetar inom organisationen och få rätt hjälp från oss i olika frågor. Genom transparens och teamwork i organisationen bidrar vi tillsammans till kommunens utveckling, säger Gisela Öst.

Hon fortsätter:

– I min roll som kommundirektör har jag också ett ansvar att lägga förslag till kommunstyrelsen och verkställa deras beslut i olika frågor.

Vad ser du mest fram emot att börja arbeta med nu när du tillträder som kommundirektör?

– Trelleborg har stor potential och stora möjligheter att utvecklas och jag ser verkligen fram emot att få vara en del av den resan tillsammans med många andra, säger Gisela Öst.

Hon hoppas också att hon får möjligheten att träffa så många medarbetare som möjligt inom den närmaste tiden.

– Dock är jag medveten om att det kommer att vara mycket som pockar på min uppmärksamhet i början, så det kan ju ta lite tid att träffa alla. Men jag ser också gärna att man som medarbetare och kommuninvånare kontaktar mig; det är ju så en transparent och öppen organisation ska fungera, avslutar Gisela Öst.