Trelleborgs museer på plats vid museernas vårmöte

Publicerad:

Idag delades utmärkelsen Årets museum ut till Östergötlands museum. Trelleborgs museer var en av tre nominerade och museichef Ola Lundin tillsammans med personal var på plats vid utdelningen som ägde rum i samband med museernas vårmöte.

Museichef Ola Lundin var på plats vid prisutdelningen tillsammans med sin personal.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Vi har arbetat hårt för att museerna i Trelleborg ska upplevas som inkluderande och engagerande mötesplatser. Nomineringen är ett kvitto på att vi är på rätt väg, äger Ola Lundin.

Utmärkelsen delas årligen ut av den ideella branschorganisationen Sveriges museer till ett museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Juryn bedömer museerna utifrån tre områden; relevans, inspiration samt kunskap och bildning. Syftet är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer till nytänkande verksamhet av högsta kvalitet.

Förutom Trelleborgs museer och vinnaren Östergötlands museum var även Livrustkammaren nominerade till utmärkelsen.

– Det är en prestigefylld utmärkelse. Bara att ha blivit nominerade och uppmärksammade i det här sammanhanget känns väldigt hedrande. Nu ska vi gratta vinnarna som verkligen är välförtjänta av utmärkelsen, och sen ska vi förstås fira att vi tog oss så här långt, säger Ola Lundin.

Juryns motivering för Trelleborgs museer

Trelleborgs museer har i flera projekt och utställningar visat hur de vågar bryta ny mark genom att arbeta i nya inkluderande processer. Museerna är en relevant och angelägen mötesplats tack vare den generösa involveringen av civilsamhället. Nyskapande museipedagogik och fokus på språkutveckling gör dessutom att museerna når även våra yngsta medborgare.

Information om Årets museum.