Trelleborgs kommun söker dispens från kravet på elva timmars dygnsvila

Publicerad:

Kommunstyrelsen har ställt sig bakom Trelleborgs kommuns ansökan om dispens från EU:s arbetstidsdirektiv gällande dygnsvila. Dispensansökan gäller Räddningstjänstens operativa del såsom brandmän, styrkeledare och insatsledare, och berör totalt 30 personer.

Magnus Strid, räddningschef på Räddningstjänsten

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Från och med den 1 oktober 2023 gäller nya regler om dygnsvila. De nya reglerna uppfyller minimikraven i EU:s arbetstidsdirektiv 2003/88/EG. Bakgrunden till de nya reglerna är att EU-kommissionen har uppmärksammat Sverige på att flera kollektivavtal inom kommuner och regioner inte har följt EU:s arbetstidsdirektiv. Direktivet kräver bland annat elva timmars dygnsvila mellan två arbetspass.

Trelleborgs kommun söker dispens

Genom en tilläggsöverenskommelse som träder i kraft den 1 februari 2024 finns dock en möjlighet till dispens från EU-direktivet om dygnsvila när arbetstiden inte kan förläggas på annat sätt i verksamheter som ansvarar för liv, hälsa och säkerhet. Dispensen innebär att den sammanlagda arbetstiden, i särskilda fall, kan överstiga 20 timmar. Den sammanlagda arbetstiden får dock som högst uppgå till 24 timmar.

Trelleborgs kommun har under året arbetat med de kommunala verksamheter som berörs av de skärpta kraven gällande dygnsvila. Inom de flesta verksamheter som berörs av de nya reglerna har man hittat lösningar, bland annat genom schemaförändringar.

Kommunens räddningstjänst har dock i nuläget inte hittat någon möjlig lösning att bemanna verksamheten i enlighet med det nya arbetstidsdirektivet. Kommunen gör därför bedömningen att ett undantag i dagsläget är nödvändigt för att Räddningstjänsten ska kunna utföra sitt uppdrag och har för avsikt att lämna in en dispensansökan till SKR:s arbetstidsnämnd.

Medarbetarna positiva till dispensansökan

– Räddningstjänsten söker dispens för att säkerställa bemanning och att de operativa förmågorna fortfarande finns i verksamheten. Det gäller exempelvis vattendykning och chaufförer för specialfordon där det är svårt att hitta vikarier med rätt kompetens, säger Magnus Strid, räddningschef på Räddningstjänsten i Trelleborgs kommun.

Magnus Strid berättar att en medarbetarundersökning visar att de flesta medarbetare inom Räddningstjänsten är positiva till kommunens dispensansökan och vill fortsätta arbeta enligt nuvarande schema.

– I dagsläget är brandmännen alltid lediga minst 24 timmar efter ett arbetspass. I snitt är de lediga 58 timmar efter ett operativt dygnpass, säger Magnus Strid.