Trelleborgs kommun planerar för säker avveckling av restriktioner

Publicerad:

På nationell nivå finns nu en plan för avveckling av de restriktioner som tidigare införts för att minska smittspridningen. I Trelleborgs kommun fortsätter kommunledningsgruppen att följa utvecklingen av smittspridning, lättnader och vaccineringar. Enligt kommundirektören är kommunen väl rustad inför sommaren.

Kommunledningsgruppen har under hela covid-19-pandemin träffats regelbundet för att analysera aktuellt läge samt nationella och regionala restriktioner och utifrån detta fatta beslut på lokal nivå. Det fortsätter man med under sommaren 2021.

– Det har varit ett framgångskoncept. I den konstellationen har vi fattat ett stort antal beslut, snabbt och i stor konsensus. Och besluten har haft avsedd effekt, konstaterar kommundirektör Fredrik Geijer.

På nationell nivå planeras flera lättnader att införas under sommaren. Det ska göras stegvis, enligt regeringens plan för avveckling av restriktioner. Det handlar bland annat om antalet personer som får samlas vid offentliga sammankomster och regler för servering av mat och dryck.

Allt fler är vaccinerade

I Trelleborgs kommun har en del verksamheter, som biblioteken och museerna redan återöppnat för fysiska besök. Andra har fortfarande stängt eller begränsad tillgänglighet. Exakt hur och när olika kommunala verksamheter kommer att återöppna är i nuläget inte beslutat.

– Det har varit en påfrestande och tung tid för många kommuninvånare. Vi vill förstås gärna öppna upp, men ser att vi måste göra det med stort ansvar. Vi analyserar vår omvärld löpande och fattar beslut utifrån det, säger Fredrik Geijer.

Antalet trelleborgare som fått positivt provsvar har minskat de senaste veckorna samtidigt som allt fler blir vaccinerade. Den senaste statistiken visar att nästan 46 procent av alla trelleborgare över 18 år har fått en första dos (och nästan 18 procent är fullvaccinerade).

Måste hjälpas åt

I enlighet med den nationella pandemilagen kan varje enskild kommun fatta beslut om att begränsa tillgängligheten till olika fysiska platser, som parker, torg eller stränder, om det skulle uppstå trängsel. Det är beslut som kommundirektören hoppas att kommunstyrelsen ska slippa att ta. Han vädjar till alla kommuninvånare och besökare att fortsätta följa aktuella restriktioner, hålla fysiskt avstånd och vara rädda om sig själv och andra.

– Om vi fortsatt hjälps åt kan vi se till att hålla smittspridningen nere. Då blir det också möjligt att genomföra lättnader på lokal nivå och till hösten/vintern återfå en normal vardag, säger Fredrik Geijer.

Kategorier