Trelleborgs kommun kan vinna pris för sin mat till barn och äldre

Publicerad:

Precis som förra året har Trelleborgs kommun chansen att ta hem segern i måltidstävlingen White guide. Juryn har presenterat årets nominerade bidrag – och Trelleborgs kommun finns med i fyra kategorier: årets måltidschef, årets seniormåltid, årets skolrestaurang och årets special foods. Vinnarna koras i september.

För tredje året i rad är Stina Salmonsson nominerad till årets måltidschef i den nationella tävlingen White guide. Blir det tredje gången gillt?

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Stina Salmonsson är för tredje året i rad nominerad i kategorin årets måltidschef. Hon är en av tio personer som kan vinna årets upplaga.

Lyfter fram lagarbetet

– Att bli nominerad är en stor ära. Jag gör jobbet för att jag brinner för att trelleborgarnas barn, våra elever, ska gå i en skolkommun att räkna med, säger Stina Salmonsson.

Hon lyfter fram lagarbetet bakom nomineringen.

– Måltidsavdelningens hundra medskapare gör stordåd ute i förskolor och skolor. De tio kökscheferna är nära chefer som finns mitt bland grytorna och mitt jobb är att utveckla både arbets- och utvecklingsorganisationen. Vårt mål är mat i magen för lek och lärande.

Titel att försvara

Förra året vann Trelleborgs kommun i kategorin special foods – konsistensanpassad kost. I år kan titeln försvaras.

Tillagningsköken på Alstadhemmet och Smygehem har flyttat in i ett gemensamt kök i Familjens hus i Anderslöv – och verksamheten fortsätter att leverera till sina hyresgäster med tugg- och sväljsvårigheter. Trelleborg är en av fem nominerade som kan vinna i år.

– Det är fantastiskt att vara nominerade även i år. Vi har fortsatt att arbeta med och utveckla den konsistensanpassade kosten, valmöjlighet och nya maträtter. Vi har ett fantastiskt gäng kockar som tillagar mat till våra matgäster, säger Charlotte Thelander, enhetschef för måltidsenheten inom vård och omsorg.

Årets seniormåltid på Silverängen?

Förra året blev Silverängen bäst i Skåne i kategorin årets seniormåltid, även om det inte räckte till totalseger. I år kommer en ny möjlighet då Silverängen är ett av de tio boenden som nominerats.

– Jag är mycket stolt över att vi nominerats igen. Fokus i arbetet för oss är omsorgsmåltiden med trevlig måltidsmiljö och fin presentation av maten, säger Suzi Horn, enhetschef på Silverängen.

Väståkraskolan – årets skolrestaurang?

I kategorin årets skolrestaurang gör 30 bidrag upp om segern. Även här finns segerchans för Trelleborgs kommun genom Väståkraskolan.

– Vi är en av Sveriges 30 bästa skolrestauranger 2022. Det känns fortfarande svårt att ta in. Jag kan inte annat än att vara stolt över att vara kökschef för detta fantastiska gäng, vilken resa! En resa vi gjort med fantastiska pedagoger och underbara matgäster, säger kökschefen Lars-Philip Lindborg.