Trelleborgs kommun förbereder 400 boendeplatser för personer på flykt från Ukraina

Publicerad:

På uppdrag av Migrationsverket ska Trelleborgs kommun förbereda boendeplatser för cirka 400 personer från Ukraina som söker skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Arbetet med att få fram dessa boendeplatser ska vara klart till sommaren.

– Kommunen har sedan tidigare tillsatt en operativ grupp för flyktingmottagandet och de arbetar nu under de kommande veckorna, tillsammans med Migrationsverket, med att skapa de boendeplatser som behövs inom de närmaste månaderna, säger kommundirektör Fredrik Geijer.

Redan idag vistas omkring hundra personer från Ukraina i kommunen, vars boende är inräknat i de cirka 400 boendeplatser som Trelleborgs kommun ska förbereda.

Behovet av antalet boendeplatser i kommunen för personer på flykt från Ukraina baseras på Migrationsverkets huvudscenario om att 80 000 personer kommer att söka skydd i Sverige, enligt massflyktsdirektivet under 2022.

– Kommunens uppdrag är således att bistå Migrationsverket i arbetet med att skapa långsiktiga boendelösningar. Vi ska också ha en god beredskap inom skola, vård, omsorg och försörjning, säger Fredrik Geijer.