Trelleborgs kommun deltar i beredskapsveckan

Publicerad:

På måndag inleds beredskapsveckan som initieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Öva är årets tema. För Trelleborgs kommun blir det både interna övningar och en rad aktiviteter som erbjuds kommuninvånarna.

På måndag inleds årets beredskapsvecka. Temat är ”Öva!” och Trelleborgs kommun deltar med flera aktiviteter.

Fotograf: Thomas Henrikson, MSB

Beredskapsveckan hålls som vanligt vecka 39, i år 25 september-1 oktober. Det är en årlig informationsinsats som är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Aktiviteter på Rådhustorget

I Trelleborgs kommun hålls arbetet samman av Stefan Jönsson, samordnare för civilt försvar:

– Vi är glada att vara en del av beredskapsveckan. Vi kan bland annat erbjuda föreläsningar om hemberedskap, utställning på museet om beredskap i Trelleborg under 1900-talet och på lördagen den 30 september sluter många olika aktörer upp på Rådhustorget för diverse aktiviteter, säger Stefan Jönsson.

Beredskapsveckan har tre återkommande mål:

  • Fler privatpersoner ska reflektera över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
  • Fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
  • Den lokala riskkommunikationen utvecklas

Passa på att öva

Helt i enlighet med årets tema öva kommer kommunen att genomföra flera interna övningar under veckan. Stefan Jönsson uppmuntrar kommuninvånarna att göra detsamma.

– Alla hushåll får en broschyr hemskickad i anslutning till beredskapsveckan. I den finns information om bland annat hemberedskap och vad som är bra att ha i en krislåda. Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap. Därför ser vi fram emot att delta i beredskapsveckan, säger Stefan Jönsson.

Detta händer i Trelleborg

Veckans programpunkter hittar du på www.trelleborg.se/beredskapsveckan.